3. Praznik terana in pršuta

DUTOVLJE, 1. in 2. julij 1972

Prišlo je poletje leta 1972. Časopisi so ga opisali kot enega izmed vremensko bolj muhastih. Precej je bilo deževno in tudi hladno. Kot so ocenili meteorologi tako mrzlega julija že nekaj let ni bilo. Z avgustom je prišla pregovorna vročina in suša. Leto 1972 je naše kraje poleg vremenskih neprilik, zaznamovalo več različnih dogodkov, ki jih piše življenje v vsakem času. Najprej pa se spomnimo nam najdražjega…

Praznik Kraševcev v Dutovljah

V časniku Delo so v petek 30. junija 1972, v rubriki Kmetijske strani objavili napoved 3. Praznika terana in pršuta, in povabili bralce k obisku. Novica je bila manjša med ostalimi vsebinami drugod iz Slovenije. Glede na šibko pokritost novinarskih poročevalcev po terenu v tistih časih, pa kaže na pomembno izpostavitev dogodka na Primorskem. Pišejo:

V soboto 1. julija in nedeljo 2. julija bo v Dutovljah pri Sežani – letos že tretjič zapovrstjo – praznik kraškega terana in pršuta, ki ga bo pripravilo trgovsko in proizvodno podjetje “Krasa Sežana”.

V soboto bodo med drugim odprli tudi razstavo kmetijske mehanizacije, na kateri bodo razstavljali SIP Šempeter iz Savinjske doline, Agrotehnika Ljubljana, Cosmos, Krasmetal in kmetijska zadruga Trst.

V nedeljo se bo prireditev nadaljevala s sprevodom kraških voz, ustnim časopisom, žrebanjem varčevalcev hranilno-kreditnih služb in podelitvijo nagrad najboljšim lanskim pridelovalcem terana.

Prvi koraki …

Vsak festival ali praznik, ki prevzame tradicionalno vlogo in se ponavlja iz leta v leto, je za organizatorje velik zalogaj in ambiciozna naloga, ki ni nujno, da se vedno posreči, čeprav so bile želje in cilji k temu naravnani. Kot pri vsakem otroku, katerega prvi koraki so negotovi, so zagotovo tudi prvi Prazniki terana in pršuta vzbujali veliko stresa, improvizacije in tudi strahu, ali se bo vse dobro izteklo. 50 let Praznika terana in pršuta je omajala le epidemija Covid-19. Praznik je preživel vse: vreme, organizatorje, državo in tudi kakšnega vaščana. Zato je za našo vas Dutovlje in širšo okolico, ki je bila povezana s praznikom, ohranitev te tradicije v prihodnje še toliko bolj pomembna.

Drobci spomina na 3. Praznik terana in pršuta

Da je ob Prazniku terana in pršuta sprevod tradicionalne praznične povorke v Dutovljah, vodila na čelu Kraška pihalna godba, ni del tradicije le zadnjih par desetletji, kar si večji del ljudi še kmalu prikliče v spomin, Težje je včasih priklicati drobce spomina za 50 let nazaj. Na zgornji sliki je lepo vidna koračnica uniformiranih godbenikov pihalne godbe, ki so utirali pot sodelujočim v sprevodu.

Začetek povorke s pihalno godbo na čelu

Iz fotografij je razvidno, da je bila prireditev zelo dobro obiskana, saj se je trlo ljudi. V sprevodu so kmetje iz Dutovelj in okoliških vasi pokazali nekaj domačih obrti kot je žganjekuha in furmanstvo z volovsko vprego. Oba prikaza domačih opravil sta na Prazniku terana in pršuta že tradicionalna, le vozi in kotli se menjajo…

Domačinke so pokazale, kako se je včasih nosilo stvari v jerbasih na glavi, kosilo koscem v gmajno ali sekačem v gozd. Včasih so se košare pletle doma, običajno ob dolgih zimskih večerih.

Kmetje so radi obujali spomine na stare običaje, ki so s prihodom kmetijske mehanizacije in industrializacije določena dela ukinila in nadomestila z novimi postopki. Zato so se na ogled postavili tudi jekleni konjički z različnimi sodobnimi kmetijskimi priključki.

Najboljšim so bile podeljene nagrade

Časopisna hiša Delo je v dnevni redakciji v rubriki Iz naših krajev, posvetila nekaj besed tudi po izvedbi praznika. V torek 4. julija 1972 so zapisali:

“Tretji tradicionalni praznik kraškega terana in pršuta v soboto in nedeljo v Dutovljah je v lepem vremenu privabil več tisoč Kraševcev in gostov s Tržaškega.

Nastop Tržaškega narodnega ansambla, folklorne skupine Emona iz Ljubljane, članov Primorskega gledališča iz Nove Gorice in drugih, je pomenil dokaj pestro nedeljsko popoldne. Praznik pravih pridelovalcev kraškega terana, kraških kmetov ni bil tako hrupen. Zato pa je nagrajenim vinogradnikom pomenila nagrada za najboljše vino veliko priznanje in vzpodbudo.

Prvo nagrado je dobil za teran Albin Gomizelj, kmet iz Dutovelj.”

Oko kraja

Na fotografijah smo opazili, da se obstoječi stavbni fond kraja ni spremenil, razen poslopja z mitnico, ki pa ga fotoaparat ni ujel v objektiv. Kar nas je prijetno presenetilo na fotografijah, je lep drevored manjših košatih dreves ob vstopu v vas, pred cerkvijo. Zeleni prehod v bolj urbani del vasi je predstavljal prehod med podeželjskim zelenilom in trgovskim središčem- Placem. Lepo je vedeti, da so ljudje že 50 let nazaj imeli občutek in smisel do lepote prostora. Zato so zasadili tudi mlado cedro (vidna v ozadju na prvi sliki), ki je ublažila izstopajočo ploskev fasade bloka, nerodno postavljenega sredi vasi dobrih deset let nazaj pred nastankom teh slik.


Dogodki, ki so zaznamovali naše kraje v letu 1972

  • Odprli so nov hram znanja, Osnovno šolo v Sežani
  • Asfaltirali so se še zadnji odseki cest na Krasu: Štorje – Štanjel, Pliskovica- Gorjansko …
  • Prvič se je odvilo prvomajsko srečanje v Opatjem selu
  • Začetek avgusta so Kraševci zrli v velikanski črni oblak, ki se je vil nad Trstom- skladišči nafte pri Dolini, so zažgali palestinski atentatorji
  • Zgradil se je prvi odsek primorske avtoceste v dolžini 32 km
  • Premalo zdravnikov splošne prakse na Primorskem
  • Planica je bila osrednji slovenski športni dogodek tudi pred 50-imi leti, množično obiskan s strani Slovencev

Posnetki člankov so iz Primorskih novic in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.


Fotografije 3. Praznika terana in pršuta je prispevala gospa Zora iz Dutovelj iz osebnega arhiva, za kar si ji lepo zahvaljujemo.

Fotografije so avtorsko zaščitene in jih je prepovedano kopirati ali kako drugače uporabiti za javno predstavitev brez predhodnega pisnega soglasja Društva Venček.

Spremljaj nas tudi na Facebooku: