Gospa zaljubljena v Dutovlje

ga. Duja Kaučič iz Dutovelj

Očetova družina gospe Duje izvira iz Šentvida pri Vipavi (danes Podnanos), kjer je že v 19. stoletju družina imela pošto. Osnovno šolo je gospa Duja obiskovala v Ljubljani. Od svojega 12. leta je živela v Genovi in tam obiskovala gimnazijo. Že takrat je spoznavala latinščino, v treh razredih liceja tudi grščino. Na univerzi je študirala književnost, zgodovino, zemljepis in še druge predmete ter se tako usposobila za poučevanje na srednji šoli. Leta 1974 se je omožila v Trst in tam preko 30 let poučevala v šoli sredi mesta. “Ker je bilo to tako luštno, sem po 65. letu zaprosila ministrstvo, da me pustijo na šoli še dve leti.” Po dveh letih pa so jo “odstranili s pismom”. “Ampak zdaj še poučujem. Privatno. In pomislite! Trenutno enega seminarista iz ribiške vasi v Šri Lanki. Študira, da bo postal duhovnik.”

Gospa Duja je ena izmed ambasadork dutovske cerkve sv. Jurija. Za promocijo “zaklada” iz cerkvice Sv. Jurija je gospa Duja naredila zelo veliko. S svojo vztrajnostjo in predanostjo je dala vedeti za ta dutovski zaklad slovenskim in italijanskim medijem. Prav zaradi svoje izjemne predanosti zgodovini in umetnosti pa je na drugem pogovornem večeru Civilne pobude za spoštovanje dediščine Dutovlje (op.a. 14.10.2021), v Dutovljah izrazila tudi zelo kritične misli v zvezi z nedavnimi rušitvenimi deli pred cerkvijo: “Ob tem zakladu so zdaj tri sramote. Sredi kraja, ki ga zaznamujejo kamniti kraški zidi, je danes betonski zid. Gol in nepomemben, zid sramote. Stopnice ob njem ne spadajo pred takšno cerkev. Spominjajo me na stopničasto piramido v egiptovski Sahari. So tudi nevarne. Tretja sramota pa je požagana dolgoletna cedra. Požagana v časih, ko vsi gledamo, da bi spoštovali naravo in okolje. Ta grob in brezčuten poseg je zapečatil Dutovljam nepopravljivo škodo.”

Vir: Kraški Obzornik št. december 2021, str. 12 in 13

Celoten pogovor z ga. Dujo Kaučič je dostopen spodaj. Pogovor sta vodila Jasna Čuk Rupnik in Jožko Čuk. Klikni in poslušaj!

Intervju z ga. Dujo Kaučič iz Dutovelj, december 2021