NARAVA

UTRIP NARAVE NA KRASU

Z vami delimo vsebine

  • o naši naravni dediščini,
  • o lepotah pojavov narave, ki nas dnevno presenečajo,
  • o podnebni problematiki,
  • o ekologiji,
  • o aktualnih dogodkih in drugih zanimivostih povezanih z našim naravnim okoljem.

Prispevajte vsebine tudi vi! Pišite nam na: drustvo.vencek@gmail.com.

Gorski kosmatinec (Pulsatilla montana) raste na suhih travnatih rastiščih Krasa. Je zaščitena rastlina, uvrščena na seznam ogroženih rastlin Slovenije.

Ste že slišali peti Dutovskega slavčka?

Ptica slavec ali slavček (lat. Luscinia megarynchos) je je ptič pevec iz družine muharjev, ki gnezdi v večjem delu Evrope, Zahodni in Srednji Aziji. Znan je predvsem po čudovitem petju, ki ga uprizarjajo številna umetniška dela in ljudske pripovedi. Angleži ga imenujejo kot ,nightingale”, kar pomeni v prevodu nočni pevec, saj poje večinoma ponoči. S petjem samec označuje teritorij in privablja samice v paritvenem obdobju. (Vir: Wikipedia)

V Dutovljah že vrsto let gnezdijo slavčki. Za vas smo posneli njegov glas. Posnetek je nastal v prvih dneh maja 2023, na robu Dutovelj.

Slavec

Narodna slovenska pesem

Mrzel veter tebe žene,
drobna ptičica, od nas,
ki ‘znad lipice zelene
si mi pela kratek čas.

Vsako jutro, ptička moja,
rano si prepevala,
vsako noč je pesem tvoja
sladko me zazibala.

Sodeluj v akciji #mojkras!

Ravnajmo z gozdovi spoštljivo!

Gozd nam večkrat pomeni dobrodošel pobeg pred vsakdanjimi skrbmi, telefoni, internetom in ostalimi šumi okolja. V gozd gremo radi po gobe, kostanj, po brin, po šipek, po kakšno lepo vejo ali storž za okrasitev doma. V Društvu Venček smo za vse obiskovalce našega kraškega gozda pripravili kratek Gozdni bonton, ki nas opozarja, da smo v gozdu gostje gozda in njegovega lastnika.

Posamezni obiskovalec gozda lahko za rekreativno nabiranje in za lastne potrebe nabere dnevno največ 2 kg gob, razen gob, ki jih je prepovedano nabirati na podlagi predpisa, ki ureja varstvo samoniklih gliv. Prav tako lahko obiskovalec gozda rekreativno nabere na dan do 2 kg plodov, mahov in kostanja ter do 1 kg zelnatih rastlin, razen rastlin, ki jih je prepovedano nabirati na podlagi predpisa, ki ureja varstvo zavarovanih rastlinskih vrst.

Utrinki narave

Mavrica nad Tomajem, 16.4.2022
Vsak kamen ima svoj obraz
Mavrica v Dutovljah, 10.5.2022

Aktualni dogodki

Fotografije: arhiv članov Društva Venček.

Spremljaj nas tudi na Facebooku: