Obvestila

Obveščamo vas o aktualnih kulturnih dogodkih in s kulturo ter dejavnostmi društva Venček povezanih izbranih novicah iz Dutovelj in okoliških vasi. Zato vas vabimo, da pregledate zavihek: DUTOVSKI UTRIP. Splošna aktualna obvestila iz širšega območja Krasa pa so dostopna spodaj. Vabljeni k branju in k aktivni udeležbi!

22. 1. 2023

V Krepljah bo gostovala glasbena skupina Počeni Škafi

Produkcijska skupina Our Labyrinth iz Krepelj vabi v soboto 28. januarja ob 20.00 v Vaški dom v Kreplje, na druženje z glasbeno skupino Počeni Škafi.

Počeni Škafi se že dolgo posvečajo predvsem avtorski glasbi s poudarkom na duhovitih in ganljivih besedilih v slovenščini, še vedno ostajajo zvesti neworleanskemu načinu muziciranja, za katerega Wynton Marsalis (član skupine) pravi, da najbolj celovito uteleša demokratični proces v glasbi. Nenehno se poslušajo in prilagajajo, skupaj iščejo ravnotežje in drug drugemu ustvarjajo prostor za rast in izražanje. Hkrati pa so tudi ena velika glasbena žurka.

Vstopnina: 15 evrov, zaželena predhodna rezervacija na njihovi spletni strani.

17. 1. 2023

Pogovor s prostovoljko Ivano in dobrodelna akcija v Tomaju

Debris, vojna v Ukrajini (AP Photo/Francisco Seco)

Študentka geografije Ivana Žigon iz Komna bo v Pogovornem večeru v petek 20.1.2023, ob 18.30 v Župnišču v Tomaju (št. 68), spregovorila o svoji izkušnji dobrodelnosti. V lanskem letu je aktivno sodelovala pri gašenju požara na Krasu, obiskala pa je tudi Ukrajino 🇺🇦 v sklopu programa Pota.

🚩 Med drugim Ivana aktivno koordinira zbiranje pomoči za Ukrajino 🇺🇦. Društvo Venček bo podprlo 🫴 njeno pobudo za zbiranje pomoči za Ukrajino, ki ga Ivana organizira ob petkovem srečanju. Zbira se hrana, zdravila in denarni prispevki. Kdor želi lahko prinese svoj dar (suha ali trajna, dobro zapakirana osnovna živila, zapakirana zdravila ipd.) tudi v Dutovlje, v Bunčetovo domačijo, ta četrtek 19.1.2023 od 17.oo do 18.oo ure. Vse zbrane prispevke bomo predali Ivani v petek. Darovi bodo z njenim posredovanjem poslani neposredno Marijinim sestram (med njimi so tudi 3 Slovenke) v Ukrajino.

12. 1. 2023

Uspešno srečanje deležnikov ob novi kolesarski poti GEOMOB

Na cesti Marije Terezije pod Dutovljami- del nove kolesarske trase Sežana – Komen

Nova kolesarska pot GEOMOB, ki bo povezala Sežano in Komen je odlična priložnost, da povežemo obstoječe tematske poti: Pliskina, Teranova, Jakobova in Kosovelova pot, in oblikujemo nove, dopolnilne krake poti, ki se bodo navezali na to pot. Na voljo pa so dodatna evropska finančna sredstva, ki nam omogočajo oblikovanje novih turističnih produktov in dodatno javno turistično infrastrukturo.

🖇Zato smo se povezali deležniki ob tej poti: krajevne skupnosti (Dutovlje, Križ, Tomaj in Pliskovica) in razvojna društva (Pliska, Kalunca, Gmanjca in Venček) ter turistični ponudniki in vinarji, ki so podprli našo pobudo in nastopili enotno do vodstva občine Sežana in Območne regionalne agencije – ORA Krasa in Brkinov.

Včeraj, 11. januarja 2023, smo se zbrali v Križu na pobudo Društva Venček ter v organizaciji občinskega svetnika Matjaža Možeta in RD Gmanjca- Mojce Babuder ter izmenjali mnenja in predloge za skupno razvojno delo ob novi kolesarski poti. Pridružil se nam je tudi gospod Župan Andrej Sila in Mateja Grzetič Žerjal iz Občine Sežana ter direktor ORA Krasa in Brkinov Aleš Vodičar, ki je predstavil mrežo obstoječih kolesarskih poti in prihodnje načrte ORA pri nadgradnji turističnih produktov.

Društvo Venček je predstavilo tudi pobudo za oživitev kraških tematskih poti in ločeno podalo predlog za oživitev kulturne dediščine vaškega jedra Dutovlje. Več informacij je dostopnih TU.

8.1. 2023

Nova kolesarska pot GEOMOB bo velika pridobitev za Kras

Nova kolesarska pot od Sežane do Komna, ki bo zgrajena do konca letošnjega leta pomeni za matični Kras veliko pridobitev. Več o tem si lahko preberete v članku Primorskih novic. Predvideni sta tudi dve počivališči za kolesarje: v Kosoveljah in na cesti Marije Terezije pod Dutovljami.

Nova infrastruktura ponuja veliko priložnosti za razvoj turizma in naših vasi ob tej poti tudi za naše vinogradnike, kmete in turistične ponudnike. Društvo Venček daje pobudo za povezovanje in skupno sodelovanje vseh deležnikov, ki so zainteresirani, da združimo moči in oblikujemo nove podporne turistične produkte, ki bodo v korist tudi prebivalcem. Za dodatne informacije nam pišite na e-naslov: drustvo.vencek@gmail.com.

6.1. 2023

Izboljšajmo razpoloženje in zapojmo skupaj!

Za mlade in starejše… za vse tiste, ki se radi poveselijo ob veselih pesmih in dobri družbi.

Kakšne koristi vam prinaša petje?

  • razvijanje pevskih sposobnosti
  • sprostitev ob petju in boljše počutje,
  • dobra družba in spoznavanje novih ljudi,
  • sodelovanje na različnih prireditvah.

Pojemo slovenske ljudske, narodne in ponarodele pesmi ter tudi kakšno pop skladbico. Prisluhnemo tudi kakšni vaši posebni želji po izbrani melodiji in jo umestimo v pevski repretoar … Udeležba je brezplačna in brez avdicije. Pogoj je veselje do petja in glasbeni posluh.

Srečujemo se vsak četrtek ob 17.45, v Dutovljah, v prostorih Bunčetove domačije. Lepo vabljeni!

2.1. 2023

Praznična pesem

Na fotografiji MEPZ Sežana

Prazniki se iztekajo in pred nami je novo, sveže leto. Naj vas v teh pustih zimskih dneh ogreje praznična pesem. JSKD Sežana nam je posredoval posnetek koncerta Praznična pesem, ki je potekal v Kosovelovem domu v Sežani v začetku decembra lani. Vabimo k ogledu —> TU.

Zahvala in praznično voščilo

23.12. 2022

Poslikana voščilnica izpod čopiča članice društva Venček. Z unikatnimi, ročno izdelanimi voščilnicami smo razveselili starejše občane Dutovelj.

V letošnjem letu ustanovljeno, mlado kulturno-razvojno društvo Venček je naredilo prve korake in uspešno zaključilo svoje prvo leto delovanja. Na naši poti so nas spremljali številni prijatelji, dobri ljudje, glasbeniki, literati, ljubitelji kulture, arhitekti, oblikovalci, društva, učenci in učiteljice ter ravnateljica OŠ Dutovlje …

Vsem, s katerimi smo sodelovali (in teh je res cel seznam) se lepo zahvaljujemo in vam želimo vesele praznike in srčno ter s kulturo bogato leto 2023.

Predsednik Društva Venček Tomaž Novak s člani

Aktualno prednovoletno dogajanje iz osrčja Krasa

20. 12. 2022

V današnjih Primorskih novicah smo prebrali tri članke o prijetnem, prednovoletnem vzdušju na Krasu, ki jih delimo z vami:

  • Vabilo na novo drsališče v Sežani- odpre se jutri ob 17. uri na Lipovem listu,
  • Pokukajte v skrite kotičke Štanjela in odkrijte zanimive, unikatne jaslice,
  • Župan Andrej Sila nas nagovarja z optimizmom in pravi: “Edino, kar bo štelo, bodo rezultati.”

Poezija nima meja

13.12. 2022

Le kdo se ne spomni rosno mladostne, ljubezenske pesmi: “Samo en cvet, en češnjev cvet …” Karla Destovnika Kajuha, ki se je rodil na današnji dan pred natanko 100 leti.

Društvo Venček je pesem vključilo v pomladno zgodbo:

Po sledeh kraške noše

7.12. 2022

Vabljeni na predstavitev knjige Marte Košuta Po sledeh kraške noše.

V četrtek, 15. decembra 2022, ob 18. uri v Kosovelovi knjižnici v Sežani. Vstop prost!

Marta Košuta je natančna raziskovalka ljudskega ustnega izročila in oblačilne kulture na Tržaškem, predvsem narodne noše, kateri se posveča že več desetletij. Vodila je več tečajev za krojenje noš in vezenje in je na to temo izdala več knjig.

Barvna knjiga z bogatim slikovnim in fotografskim gradivom Po sledeh kraške noše dopolnjuje avtoričine dosedanja dela in raziskave na področju noše in oblačilne kulture. Osredotoča se predvsem na Kras, kjer je o noši ostal le medel spomin in bolj malo zapisanega. Avtorica ustvari za razumevanje širok okvir, v katerem prikaže prerez zgodovine skozi čas, ko je noša nastajala in se razvijala. Dotakne se srednjeveškega obdobja, ko so oblačenje pripadnikov različnih družbenih slojev določali strogi zakoni.

Za naš prostor je zanimivo 19. stoletje, ki je poznano kot zlato stoletje goriške svile. Razvoj tekstilne industrije je nedvomno vplival na oblačilno kulturo, med drugim na poročne obeke, ko so kmečke ženske opustile tradicionalno kmečko nošo za poročno obleko v meščanskem slogu. Avtorica predstavi ključne trenutke v razvoju oblačil in jih umesti v družbeni, gospodarski in politični okvir časa vse do danes. Posebno poglavje je namenjeno obnavljanju noš v Grižah na Vrheh pri Sežani, kjer je avtorica leta 2011 z domačinkami obnavljala nedeljske noše. V knjigi je veliko fotografskega gradiva iz različnih arhivov pa tudi iz bogate avtoričine zbirke noš in drugih predmetov.

28.11. 2022

Naj nas praznična pesem popelje v veseli december

Javni sklad za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Sežana organizira praznični glasbeni dogodek, z naslovom Praznična pesem:

  • v nedeljo, 4. decembra 2022, ob 18 uri,
  • v Kosovelovem domu v Sežani.

Vabimo vse ljubitelje vokalne glasbe, da se pridružite na glasbenem večeru v družbi kraško brkinskih pevskih zborov. Prepričani smo, da ste jih pogrešali, saj je lepa pesem nepogrešljiva popotnica radostnega, veselega in prazničnega decembra, ki se nam približuje z vsem svojim bliščem. Tudi Svetovni dan zborovskega petja praznujemo decembra, zato je prav, da se mu poklonimo, saj je pesem, še posebej lepa slovenska, bila in je, naša spremljevalka v dobrem in slabem, v veselju in žalosti, ob rojstvu in smrti. Vabimo vas, da ste z nami tudi na ta večer, ko bo lepa slovenska in tudi tuja pesem, napolnila praznično vzdušje v Kosovelovem domu Sežana na večer, preden nas obišče prvi dobri mož. Veselimo se vašega obiska in vam želimo lepo predpraznično ter glasbeno doživetje.

Prireditelj: OI JSKD Sežana.

Želimo vam prijetno in doživeto praznovanje adventa in vesele priprave na praznike.

25.11. 2022

Pred nami je adventni čas- naj bo doživet

V nedeljo 27. novembra 2022 se začenja adventni čas, ki se bo zaključil s praznovanjem Božiča.

Tradicionalno se pri nas pripravljajo adventni venčki s štirimi svečami. Naraščanje luči simbolizira rast dobrega v življenju. Za vas smo pripravili novo zgodbo o adventnem venčku, od kje izhaja, kakšno simboliko sporoča ter nekaj ustvarjalnih idej za izdelavo venčka doma. Članek je dostopen TU.

Želimo vam prijetno in doživeto praznovanje adventa in vesele priprave na praznike.

21.11. 2022

Vabilo na 38. slovenski knjižni sejem

Kulturno-razvojno društvo Venček vabi vse radovedne in druge ljubitelje knjig na knjižni sejem v Ljubljano. Vrata 38. slovenskega knjižnega sejma bodo odprta na Gospodarskem razstavišču, od 22. do 27. novembra 2022, od 9. do 19. ure. Vstop prost!

Na prireditev se lahko zapeljete trajnostno zeleno, z vlakom! Slovenske železnice ponujajo poseben 75% popust na vozovnice. Izkoristite priložnost za obisk naše lepe prestolnice Ljubljane ob edinstvenem knjižnem dogodku leta. Celoten program je dostopen TU.

16.11. 2022

Načrt sanacije gozdov na Krasu po požaru v javni razpravi

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ponovno dalo v javno razpravo Načrt sanacije poškodovanih gozdov v požaru na Goriškem Krasu, ki je potekal od 15. julija do 29. julija 2022. Dokument je v skladu s Pravilnikom o varstvu gozdov izdelal Zavod za gozdove Slovenije za celotno površino gozdov, poškodovanih v požaru na Goriškem Krasu. Dokument bo v javni razpravi do torka, 30. novembra 2022, zainteresirani pa lahko pripombe posredujejo na e-naslov gp.mkgp@gov.si oziroma preko navadne pošte na naslov: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 22, 1000 Ljubljana.

Načrt in ostale informacije so dostopne na tej povezavi.

Kulturno razvojno društvo je svoje predloge in stališča že oddalo in so na voljo TU.


Spremljaj nas tudi na Facebooku: