Obvestila

Obveščamo vas o aktualnih kulturnih dogodkih in s kulturo ter dejavnostmi društva Venček povezanih izbranih novicah iz Dutovelj in okoliških vasi. Zato vas vabimo, da pregledate zavihek: DUTOVSKI UTRIP. Splošna aktualna obvestila iz širšega območja Krasa pa so dostopna spodaj. Vabljeni k branju in k aktivni udeležbi! Vaša obvestila za objavo nam pošljite na e-naslov: drustvo.vencek@gmail.com.

26. 5. 2023

Načrtovana so nova zazidljiva območja izven Sežane

Občina Sežana je objavila javno seznanitev glede načrtovanih novih zazidljivih območij, strokovne podlage za določitev okvirnih območij za dolgoročni razvoj naselij (ODRN) in ureditvenih območij naselij (UON) v občini Sežana. Poleg določitve ureditvenih območij naselij in območij za dolgoročni razvoj strokovne podlage obravnavajo tudi opredelitev stavbnega zemljišča posamične poselitve. Strokovne podlage obravnavajo naselja izven mesta Sežana. Več informacij je dosegljivih TU.

Konkretna ureditev za Dutovlje je dostopna TU.

Organizirana bo tudi javna predstavitev, v torek 30.5.2023 ob 16.30 v prostorih občine Sežana (velika sejna dvorana), kjer bodo predstavili predlog sprememb in podali javnosti potrebna pojasnila.

Dutovlje panorama (@foto Marjan Tavčar)

POMEMBNO!

Občani in druga javnost ima možnost podaje pripomb in predlogov na gradivo v pisni obliki ali na naslov občine oz. e-naslov: obcina@sezana.si, ali na kraju seznanitve v knjigo pripomb.

Občina Sežana bo pripombe proučila in do njih zavzela stališče, ki bo tudi javno objavljeno na spletni strani www.sezana.si. Pripombe se lahko nanašajo le na že izoblikovane pobude za spremembo OPN in NE tudi nove pobude!

25. 5. 2023

Pestro dogajanje ta vikend v naši vasi

V mesecu maju letos že sedemnajstič pozdravljamo obiskovalce Krasa, ki jih privlači enogastronomska ponudba. Prireditev V osrčju dežele terana bo spremljal tudi bogat spremljevalni program.

Več infomacij je dostopnih spodaj in na spletni povezavi organizatorja.

22. 5. 2023

Naš majhen, a bogat kulturni prostor

Na včerajšnji, s soncem obsijan nedeljski dan, smo na Krasu imeli priložnost udeležbe na različne dogodke. Najbolj odmeven je bil Dan LIpicanca, ki ga je okronala slovesnost Kobilarne Lipica. Ta je prejela certifikat organizacije Unesco, potem ko je bila konec lanskega leta tradicija reje lipicanca uvrščena na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

Mi smo preživeli popoldan v Velikem Dolu, s kulturnim društvom Kalunca. In kaj imata skupnega Lipica in Kalunca? V čipkah s konjičkom se združujeta dve nesnovni dediščini z UNESCOvega seznama; klekljanje čipk v Sloveniji in reja lipicancev. Čipkasti lipicanci, ki so jih na razstavi predstavile članice društva Kalunca, nastajajo že od leta 2022. Društvo ohranja in neguje tradicijo klekljanja na Krasu. Motiv za to čipko najdemo na lipiških kljukah vrat, ki odpirajo vrata muzeja kočij, pokrite jahalnice in starega hotela Klub. V 80. letih jo je zasnoval slikar Erik Lovko, vzorce za klekljanje pa je po njegovem motivu oblikovala Milena Jančar. Pri klekljanju konjičkov za Lipico, je sodelovalo 103 klekljaric iz vse Slovenije in tudi iz Italije in Španije. Sklekljale so 119 čipk, ki so na ogled v kraški hiši v Lipici.

Nekaj utrinkov iz bogatega programa Kalunca gre v svet, z razstavo po celi vasi Velikega Dola vas bo prepričalo, da se dogodka udeležite naslednje leto, če vam letos ni uspelo. Zelo dobro ohranjeni eksponati čipk, stari tudi več kot 100 let, dokumentirano in odlično ohranjeno originalno gradivo, ki priča o klekljarski šoli si zasluži postavitev stalne muzejske zbirke na Velikem Dolu. Gre za projekt za katerega bo potrebno zbrati finančna sredstva in ga ustrezno umestiti v turistično in kulturno ponudbo v občini Sežana.

20. 5. 2023

Občina Sežana dopolnjuje prostorski načrt

Občina Sežana vabi zainteresirano javnost na javno seznanitev s strokovno podlago za določitev okvirnih območij za dolgoročni razvoj naselij in ureditvenih območij naselij, izdelanih v okviru priprave sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta (OPN) občine Sežana. Gradivo bo objavljeno v prostorih občine Sežana, Partizanska cesta 4 v Sežani in na spletni strani www.sezana.si. Del gradiva bo dostopen v času seznanitve tudi v prostorsko informacijskem sistemu občin- PISO, ki je javno dostopen (potrebna je le predhodna registracija). Javna seznanitev bo potekala od 26.5.2023 do 11.6.2023.

Organizirana bo tudi javna predstavitev, v torek 30.5.2023 ob 16.30 v prostorih občine Sežana (velika sejna dvorana), kjer bodo predstavili predlog sprememb in podali javnosti potrebna pojasnila.

Dutovlje panorama (@foto Marjan Tavčar)

POMEMBNO!

Občani in druga javnost ima možnost podaje pripomb in predlogov na gradivo v pisni obliki ali na naslov občine oz. e-naslov: obcina@sezana.si, ali na kraju seznanitve v knjigo pripomb.

Občina Sežana bo pripombe proučila in do njih zavzela stališče, ki bo tudi javno objavljeno na spletni strani www.sezana.si. Pripombe se lahko nanašajo le na že izoblikovane pobude za spremembo OPN in NE tudi nove pobude!

VABILO

Kot je zapisano v novici občine Sežana z dne 26. 4. 2023 bodo spremembe zajemale LE obravnavane pobude za spremembo OPN, prejete do konca leta 2021. Celotna novica je dostopna TU.


15. 5. 2023

Bogat program festivala čipke v Velikem Dolu vabi

Kulturno društvo Kalunca iz Pliskovice, ki že vrsto let deluje tudi v sosednji vasi, na Velikem Dolu organizira festival čipke z bogatim programom. To nedeljo, 21.5.2023 se lahko udeležite različnih ročnih delavnic, si ogledate različne razstave, sodelujete na tekmovanju jabolčnih pit in se sprehodite po tržnici umetelnih čipk in domačih dobrot.

Kulturno društvo Kalunca je eden od nosilcev vpisa klekljanja čipke v Sloveniji na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Kras tako neguje dve vrednoti z Unescovega seznama, druga je namreč veščina suhozidne gradnje, ki jo goji Partnerstvo kraške suhozidne gradnje, zato je bilo sodelovanje na Kalunci v svet kamnite čipke skoraj neizogibno. Na Velikem Dolu bo Partnerstvo pod mentorstvom strokovnjakov izvedlo demonstracijo gradnje suhega zidu in otroško delavnico.
Celoten program je dostopen spodaj (kliknite!). Lepo vabljeni!


12. 5. 2023

Maketa vojaške kapele iz Kosovelj v muzej

V 1. svetovni vojni je bila vas Kosovelje za namen soške fronte spraznjena in spremenjena v sanitetni center zaledja fronte. Na severu vasi je tekla železnica iz Dutovelj do Kostanjevice, na južni strani pa je stala velika poljska bolnišnica pete avstrijske armade “Feldspital 808”. Opremljena je bila z dvesto bolniškimi posteljami. Sredi te bolnišnice je vojska postavila kapelo, pravi arhitekturni biser. Kamniti del kapele, ki še vedno stoji je bil pred desetletjem proglašen za kulturno dediščino lokalnega pomena. Vaščani Kosovelj so vztrajno iskali rešitev za obnovo kapele in jim je po več srečnih naključjih uspelo rekonstruirati načrte objekta.

Da gre res za izjemno memorialno dediščino je prepoznal direktor Parka vojaške zgodovine iz Pivke, g. Janko Boštjančič. Z namenom, da se predstavi zgodovina in umestitev tega sakralnega objekta v muzej je naročil maketo te kapele pri odličnem mojstru g. Franciju Pogačarju iz Ljubljane. Maketa bo predstavljena v javnosti s posebnim dogodkom, ki ga bomo pravočasno napovedali in vas tudi povabili, da se ga udeležite.

Župan občine Sežana g. Andrej Sila si želi, da bi bil projekt čimprej realiziran v celoti, saj bo ta kulturni objekt predstavljal simbol za družbeno, kulturno, izobraževalno, turistično   in poslovno povezovanje našega prostora z institucijami iz držav Srednje Evrope. Memorialna dediščina ima v sebi izjemno moč povezovanja ljudi. Več o poteku in pomenu projekta si lahko preberete TU.


11. 5. 2023

Vabilo na majniški koncert v Tomaj

Kulturno društvo Srečko Kosovel iz Tomaja in župnija Tomaj organizirata to nedeljo 14. maja ob 19. uri majniški koncert fantovske vokalne skupine Vihar iz zamejstva. Zbor bo vodil priznani zborovodja Mirko Ferlan. Mirko Ferlan je študiral harmoniko, vokalno in zborovsko kompozicijo ter dirigiranje in zborovodstvo na različnih italijanskih glasbenih konservatorijih. Ima dolgoletne izkušnje pri vodenju različnih vokalnih skupin in orkestrov. Koncert bo potekal v župnijski cerkvi v Tomaju. Vstop prost.

Vljudno vabljeni!


9. 5. 2023

Vabilo na predavanje o suhozidni gradnji

Krajevna skupnost Vojščica in ŠKTD Farjovca v sodelovanju s Partnerstvom suhozidne gradnje vabi v petek, 12. maja 2023, ob 19.00 uri v staro šolo na Vojščici, na predavanje Davida Terčona z naslovom: Tipologija in tehnike gradnje kraškega suhega zidu.

Več informacij je na voljo tudi v njihovem povabilu na dogodek, ki bo poleg strokovnega predavanja omogočal tudi gradnjo suhozidu v živo v soboto 13. maja. Potrebne so predhodne prijave. Kontakti so na voljo na povezavi povabila.

8. 5. 2023

Vabilo na Dneve dobrot kraške gmajne v Dutovlje

Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov, ORA v sodelovanju z zavodom Dobra pot in drugimi deležniki, ki delujejo na področju turizma organizira v Bunčetovi domačiji v sklopu Festivala Kraške gmajne: Dneve dobrot. Še posebej zanimivo bo v nedeljo 14. maja 2023, ko boste lahko:

🌿 Spoznavali zelišča na travniku,

🌿 Se seznanili s praktično delavnico uporabe zelišč v domači kuhinji,

🌿Prisluhnili predavanju o rabi zelišč

🌿 Se udeležili delavnice »Zgodbe s travnika«, kjer boste spletli svoj venček.

Več informacij je na voljo TU. Zaželene so predhodne prijave. Udeležba je brezplačna.


7. 5. 2023

ZA kulturo gre

Kulturno – razvojno društvo Venček je objavilo svoj pogled na predloga strateškega dokumenta Lokalnega programa za kulturo Občine Sežana 2023 – 2027 in Pravilnika občine Sežana o sofinanciranju kulturnih dejavnosti. Dokumenta sta pripravljena za potrditev na občinski seji občine Sežana, 11. maja 2023. Želimo si, da bi bil naš glas resnično slišan. Dokumenta sicer poudarjata pomen dejavnosti kulturnih društev , vendar brez razumevanja o dejanskem stanju delovanja kulturnih društev v občini Sežana, ki bi temeljilo na poglobljeni analizi o virih financiranja društev, vloženih urah dela članov, rezultatih dela kulturnih društev in o učinkih za lokalne skupnosti in občino Sežana. Zato smo zastavili svoje pero. Namreč, ZA slovensko kulturo gre!

Več na: https://dutovlje.si/za-kulturo-gre/.


5. 5. 2023

Vabilo na večer izbranih pevskih glasov

Mešani pevski zbor Cominum iz Komna praznuje v letošnjem letu 25. obletnico svojega delovanja. Četrtstoletno delovanje bodo obeležili s koncertom v soboto, 20. 5. 2023, ob 20h na grajskem dvorišču v Štanjelu. V goste so povabili še oktet Sotočje in vokalno skupino Ardeo.

K povabilu na koncert so še zapisali: Veselimo se druženja z vami ob dobrih glasbi in v prijetnem ambientu!


30. 4. 2023

Prvomajska budnica

V občini Sežana bo letos Promajska budnica pod taktirko Kraške pihalne godbe Sežana potekala po naslednjem razporedu:

V Dutovljah letos budnice ne bo. Postavljen pa je tradicionalen mlaj, ki krasi središče vasi.


25. 4. 2023

V čistem okolju se vsi dobro počutimo

V Kulturno – razvojnem društvu Venček smo se odločili, da letos še bolj izpostavimo pomen čistega okolja v naših kraških vaseh. Pogrešamo čistilne akcije kot so nekdaj bile. Na primer: “Očistimo Slovenijoi!”. Tudi v naši občini smo včasih složno poprijeli za metle, lopate in škarje. Neverjetno je, da projekt ni preživel Covid-19, ko smo bili vsi doma in smo z lahkoto počistili v hiši in okoli nje. Po uspešno prebrodeni krizi, iz katere bi se morali naučiti, da je potrebno sodelovati, si pomagati in skrbeti za zdravje, smo zgleda opustili ključno vrednoto skupnosti: skrb za čistočo in zdravje skupnega prostora.

VIR: Organizacija po občinah | Očistimo Slovenijo (ocistimo.si)- projekt, ki je zamrl leta 2018

Društvo Venček je zato opozorilo na onesnaževanje v naši okolici in na splošno problematiko z nekaj članki:

 • V rubriki Dutovski utrip: Na Dan zemlje je “rusa zemlja” zasijala v čistoči (24.4.2023) in Ob novi kolesarski poti GEOMOB je že veliko smeti (16.4.2023)- Opomba: Pot do danes še ni počiščena
 • V rubriki Opazujemo – Beremo – Razmišljamo smo objavili članek novinarke Nataše Čepar, ki se je prijazno odzvala na našo prošnjo in nam posredovala objavljeni članek v Sobotnem Delu (22.4.2023) z naslovom: Mi smo ogroženi, ne naš planet.

18. 4. 2023

Varujmo kulturno dediščino

Danes obeležujemo Mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij, ki je namenjen informiranju in ozaveščanju javnosti o aktualnih temah, povezanih s kulturno dediščino.  Kulturno-razvojno društvo Venček si prizadeva za širjenje zavedanja o pomenu kulturne dediščine in se pridružuje mednarodni pobudi k varovanju kulturne dediščine.

Danes se je v Tomaju odvila predstavitev študentskih vizij urejanja zunanjih javnih prostorov Tomaja, v sodelovanju s Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, pod mentorstvom prof. Maruše Zorec , ki smo jo gostili lani na okrogli mizi v organizaciji društva Venček: ZA kakovostno prenovo kraških vasi.

Predstavite vizije študentov o urejanju javnih prostorov v Tomaju smo zabeležili v članku: Ohranimo Kras!

Slovensko nacionalno združenje za spomenike in spomeniška območja – ICOMOS kot letošnjo temo izpostavljajo vlogo kulturne dediščine v boju s podnebnimi spremembami. Kulturna dediščina lahko k temu prispeva tako, da jo človek ohranja, obnavlja in s tem zmanjšuje ogljični odtis.

Strokovnjaki iz področja arhitekture, umetnostne zgodovine in konservatorji, člani združenja ICOMOS, so organizirali nacionalni posvet, na katerem so so spregovorili tudi o problematiki načrtovanega sanacijskega posega po požaru na Krasu julija 2022, ki je povezan z dolgotrajno sušo. 

Sporna sanacija države preko sprejetega načrta žal posega v čisto zadnje »plasti« kraške kulturne krajine in pri tem fizično uničuje sledi, s pomočjo katerih je mogoče na kraškem kamnitem površju razbirati več kot 10.000 let zgodovine prostora in njegovih prebivalcev. Na degradacijo in neustrezen pristop k ureditvi območja stroka in prebivalci opozarjajo že dlje časa. Fotografije uničenega gozda in suhih zidov so iz okolice vasi Lipa na Krasu. Na tem območju je v državnem sanacijskem načrtu tudi uničenje ostankov ozkotirne železniške proge, postavljene za vojaške namene v 1. svetovni vojni. Pot je že delno sanirana, če se bo nadaljevala takšna sanacija bodo sledi zgodovinske poti izbrisane.


15. 4. 2023

Odziv na pobudo društva Venček k projektu GO! 2025

Kulturno-razvojno društvo Venček je 6. marca letos podalo vodstvu občine Sežana že drugič pobudo za turistično nadgradnjo nove kolesarske trase Geomob, ki poteka v občini Sežana od vasi Kosovelje do mesta Sežana. Kolesarji bodo od letošnje jeseni, ko bo kolesarska pot zgrajena, varno prečkali naše kraške gmajne in si ogledali naše lepe gručaste vasi iz razglednih točk ob tej poti. S pobudo smo želeli povabiti turistične goste v osrčje naših vasi, kjer bi jih z gostoljubnostjo in domačnostjo kraškega človeka, pogostili z našimi tradicionalnimi kulinaričnimim dobrotami in jim pokazali našo kraško kulturno ponudbo: stare kraške prtone, irte, druge arhitekturne detajle vernikularne kraške arhitekture, prelepo kraško krajino, predstavili literarne ikone Krasa in vse ostalo, kar ponuja Kras kot edinstvena doživetja. Na našo prošnjo do župana Andreja Sile smo imeli možnost osebne predstavitve projekta, ki je potekala v prostorih Občine Sežana, 13.3.2023. Na predstavitev je občina Sežana povabila tudi vodstvo ORA, Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov d.o.o..

Z vlakom iz Evropske prestolnice kulture 2025 do Krasa
Razgled iz kolesarke poti- del ceste Marije Terezije nad Dutovljami in lep razgled na kraške vasi

Predlog projekta je zajemal kulturno in eno-gastronomsko ponudbo na geografskem območju kar 5-ih Krajevnih skupnosti občine Sežana, kar daje ustrezno težo po deležu populacije v občini Sežana, katerega pobuda projekta naslavlja in bi prinašal občini Sežana konkretne ekonomske učinke:

 • večji promet od prodaje vseh ponudnikov ob tej trasi, posledično tudi več davčnih prihodkov za občino Sežana,
 • večjo prepoznavnost zahodnega dela občine Sežana v turističnem smislu s konkretno nadgradnjo obstoječih turističnih produktov in trajno nadgradnjo javne turistične infrastrukture in ponudbe,
 • in kar je ključno: preusmerjanje turističnih tokov, kar se je do sedaj izkazalo za izredno problematično pri nadaljnjem razvoju turizma na matičnem Krasu, saj je ravno na tem območju od občine Sežana do Gorice/Nove Gorice zaznana velika vrzel turističnih tokov, kar je utemeljila izvedena Analiza tokov gostov na destinaciji Kras, z vključenim razvojnim in trženjskim načrtom za obdobje 2019 – 2024.
Povezava Gorice/Nove Gorice do Krasa, preko Geomob kolesarske poti- del D7 državne kolesarske trase
Analiza turističnih tokov, ki zaobidejo Kras (rdeči krog) z indikativno označeno kolesarsko potjo Geomob in državno kolesarsko traso D7

Pobudo društva Venček in pridruženih društev je podprlo tudi 12 občinskih svetnikov. Župan Andreja Sila je pobudo pisno podprl 28. marca 2023, z izjavo, da bo k pripravi projekta pristopila občina Sežana in pri tem aktivno vključila pobudnike.

Obveščamo vas, da je društvo Venček v petek popoldan 14. aprila 2023, teden dni pred rokom za oddajo projekta prejelo seznanitev o oddaji projekta na razpis GO! 2025, ki zajema ponudbo celotne destinacije Kras, s strani ORA, Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov d.o.o.. Naši predlogi vezani na kolesarsko pot GEOMOB in opolnomočenje turistične ponudbe za Krajevne skupnosti ob tej poti, pa so postali del generalizirane ponudbe v tem projektu kot delček ponudbe celotne destinacije Kras. Društvo Venček ni prejelo možnosti aktivne participacije in oblikovanja konkretnih predlogov, ki bi vključevala kulturno ponudbo naših lokalnih skupnosti. Menimo, da gre za izgubljeno priložnost naših krajevnih skupnosti ob tej kolesarski poti, ki je del državne kolesarske ceste D7 in ki povezuje kolesarski krak od Gorice/Nove Gorice (seka trg Evrope- epicenter EPK 2025) in vodi do Lipice. Zagotovo pa bo zastavljen projekt s strani ORA imel pozitvne učinke na destinacijo Kras, katere del je tudi občina Sežana.


5. 4. 2023

Lovro Žvab – prvi zapisovalec kraškega ljudskega izročila

Včeraj se jej odvil prav poseben dogodek v Dutovljah. Kulturno – razvojno društvo Venček je v sodelovanju z Osnovno šolo Dutovlje organiziralo predstavitev življenja in dela domačina, kulturno-zgodovinskega publicista Lovra Žvaba, ki je Dutovljam in Krasu zapustil neprecenljivo kulturno dediščino. Otroci 3. triade Osnovne šole Dutovlje so se srečali z zgodovinarjem in avtorjem Žvabove biografije, Ivanom Vogričem, ki je ob tej priložnosti predstavil svoj zadnji roman o Lovru Žvabu, Drezanje v osje gnezdo.

Lovro Žvab je nabolj ploden del svojega življenja preživel v Trstu, kot tajnik Slavijanske čitalnice, urednik časopisa Edinost (ki je imel takrat največjo naklado na Kranjskem in Tržaškem) in organizator slovenskega zasebnega šolstva. Namreč, v mestu Trst takratne oblasti niso dovolile vzpostavitve slovenskih javnih šol, zato so Slovenci zbrali lastne prispevke in po gorečem zavzemanju Lovra Žvaba najprej odprli slovenski vrtec, potem pa tudi osnovno šolo.

Dogodek je spremljal bogat kulturni program. Sodelovale so pevke iz društva Kraški šopek, oblečene v kraško narodno nošo. Zapele so dve Žvabovi pesmi. Pogovor s pisateljem Ivanom Vogričem je vodila poznavalka in zbirateljica pisnih virov, sorodnica Lovra Žvaba, domačinka Milena Vovk. Žvabovo pripovedko, spisano v kraškem dialektu, je pripovedovala Neda Lah. Govorce je s pesmijo prepletal Mešani pevski zbor društva Venček. Na prireditvi so aktivno sodelovali tudi otroci Osnovne šole Dutovlje, ki so se izkazali v poznavanju in interpretaciji Žvabovega življenja in njegovih avtorskih del. Prireditev je v zaključnem govoru povzela ravnateljica Osnovne šole Dutovlje, Miranda Novak.


30. 3. 2023

Vabilo na kulturni dogodek

Kulturno – razvojno društvo Venček vabi vse, ki vam je blizu slovenska kulturna zapuščina, slovenska beseda in slovenska pesem, na kulturni dogodek “Zgodba pisatelja Ivana Vogriča o Lovru Žvabu”.

Ivan Vogrič je kulturno-zgodovinski publicist, rojen v Nabrežini. Zavzeto proučuje zgodovinsko obdobje pomembnih Slovencev, ki so v 19. stoletju naredili velik napor in konkretne korake v ohranitev slovenskega jezika in narodne samobitnosti. Čeprav so poznejši zgodovinski dogodki obeh svetovnih vojn nekako zabrisali te sledi, saj so bili bližje ljudskemu spominu še živečih Slovencev, pa obstaja ogromno pisnih virov, ki pričajo o prizadevanjih zavednih Slovencev tistega časa, kot so bili Josip Jurčič, Fran Levstik, Viktor Dolenc, Lovro Žvab in drugi.

Lovro Žvab se je rodil 9. avgusta leta 1852 v Dutovljah, in umrl v 36. letu starosti. O njem je pisatelj Ivan Vogrič napisal že dve knjigi. Zadnjo, izdano lani z naslovom: Drezanje v osje gnezdo, romanizirano biografijo predstavi Lovra Žvaba, v obdobju od leta 1875 do leta 1882. Recenzija knjige objavljene v Mladiki je dostopna v naši rubriki Opazujemo- beremo- razmišljamo.

V torek 4. aprila 2023, bomo imeli priložnost srečati pisatelja Ivana Vogriča osebno. Pripovedoval bo pristno zgodbo o našem vaščanu Lovru Žvabu. Kulturni dogodek bo potekal v Osnovni šoli Dutovlje s pričetkom ob 9.45. Pisatelj Ivan Vogrič se bo srečal z učenci zadnje triade in predstavil življenje in delo Lovra Žvaba. Pogovor z občinstvom bo popestril Mešani pevski zbor Kulturno-razvojnega društva Venček in članice društva Kraški šopek z Žvabovima pesmima: “Spletvaj, spletvaj ljubca pušeljc” in “An šuštar”.

Dogodek je odprt za javnost, zato vljudno vabljeni k obisku.


15. 3. 2023

Kolesarska trasa GEOMOB v izgradnji

Občina Sežana vabi na srečanje lastnike mejaše ob novi kolesarski poti GEOMOB, ki poteka v naši občini od Kosovelj do Sežane, glede izvajanja gradbenih in drugih posegov na območju kolesarske trase. Gradbena dela so že v teku.

Srečanje bo potekalo v sredo, 22. marca 2023, ob 17. uri v mali sejni dvorani na Občini Sežana.

Ob novi kolesarski poti se bodo urejale tudi mejice in suhozidi. Lepo, da bo občina Sežana poskrbela za ohranjanje kulturne dediščine in pri tem upoštevala tipične značilnosti kraške krajine. S strani lokalnega prebivalstva je bila dana tudi pobuda za preoblikovanje obstoječega arhitekturnega načrta nadstrešnic za kolesa (Kosovelje in Dutovlje), iz urbane arhitekture v tipično kraško. Čakamo na javno predstavitev novega arhitekturnega predloga javne infrastrukture.

Članek o novi kolesarski povezavi si lahko preberete na tej povezavi.


13. 3. 2023

Predstavili smo predlog projekta za GO! 2025

Partnerstvo društev KD Venček, KD Kalunca, RD Pliska, RD Gmanjca ob podpori predsednika KS Križ Matjaža Možeta in KS Pliskovica Aleša Žerjala, je včeraj predstavilo predlog projekta za prijavo na odprti javni razpis Sklada za male projekte (SPF) ETZ GO! 2025: turistična nagradnja kolesarske trase GEOMOB z aktivno vključitvijo 5 Krajevnih skupnosti ob GEOMOB: Pliskovica, Dutovlje, Tomaj, Križ in Sežana. Predlog temelji na optimizaciji obstoječe infrastrukture in turistične ponudbe ob tej poti.

Na sestanku so bili prisotni še župan občine Sežana Andrej Sila s predstavnicami občinske uprave, direktor ORA Aleš Vodičar s predstavnico LAS Krasa Brkinov.

SPF GO! 2025 namerava spodbuditi intenzivnejše sodelovanje v sektorju kulture in izkoristiti sinergije s pobudami Evropske prestolnice kulture 2025, da bi čim bolj povečali potencialne učinke turizma na celotnem območju Interreg Slovenija – Italija. Stroški financiranja so 100%.

Občino Sežana smo nagovorili, da bi prevzela vlogo prijavitelja na javni razpis, saj je predmet predloga projekta javna infrastruktura, ki je v lasti občine Sežana. Hkrati je društvo Venček v partnerstvu z ostalimi deležniki pripravilo pismo podpore k predlogu projekta z izpostavljenimi konkretnimi pozitivnimi učinki za občino Sežana. Pismo podpore je ob koordinaciji predsednika KS Križ in občinskega svetnika Matjaža Možeta, pisno podprlo 12 občinskih svetnikov Občine Sežana. Pisno podporo je Matjaž Može na sestanku predal županu Andreju Sili. Dogovorili smo se, da bo občina Sežana skupaj z ORA proučila predlog in se odzvala do konca tega tedna. Občina Sežana je izpostavila, da bi pri pripravi projekta potrebovala tudi pomoč deležnikov in je pozvala vse k aktivnemu sodelovanju.

9. 3. 2023

HVALNICE ženskam

Včeraj, na dan žena, smo v Kulturno-razvojnem društvu Venček z gosti, organizirali kulturno prireditev v poklon vsem ženskam, z odprtjem razstave “HVALNICE” mlade ilustratorke Ivane Žigon. Razstava je odprta tudi v prihodnje, v času odprtja TIC Dutovlje, ob petkih, ob sobotah in ob nedeljah, od 10. do 16. ure.

Prireditve se je udeležilo okrog 80 ljudi, med vabljenimi gosti tudi župan občine Komen g. Erik Modic, ravnateljica Osnovne šole Dutovlje ga. Miranda Novak in občinska svetnica ga. Alenka Miklavec.

Celotno dogajanje na prireditvi smo zajeli v posebnem članku na tej povezavi.


1. 3. 2023

Gremo na kraško gmajno!

Kaj je lepšega kot zgodnje spomladanski sprehod po čistem zraku, soncu in burji? Tokrat vas vabimo v spremstvu z izkušenimi turističnimi vodniki. Celoten program vodenja za vikend, ki je pred nami in naprej, vključno z vsemi predstavitvami vodenj je dostopen TU.

📌 Posebej vabimo na Pohod za kraško krajino, 5. marca 2023 ob 10. uri, z izhodiščem v Temnici.

Lani je ta del Krasa prizadel največji požar v zgodovini Slovenije, ki je dobesedno razgalil ostaline preteklih stoletij in tisočletij. Kar je bilo večinoma skrito pod zarastjo in za vse bolj razširjenim gozdom, je s požarom postalo spet vidno: v prostor naložene zgodovinske plasti, naravna logika uporabe prostora in dragocena “mozaična”struktura krajine. Požar je razgalil tudi naš pogosto omalovažujoč odnos do lastne naravne in kulturne dediščine – te iste, ki jo hkrati opredeljujemo kot osnovo za trajnostni razvoj območij kot je Kras. Pohod bosta vodila arhitektka Nataša Kolenc in biolog, domačin Bogdan Macarol. Vabljeni!


27. 2. 2023

Vabilo na prireditev ob dnevu žena, 8. marcu

Kulturno-razvojno društvo Venček organizira ob dnevu žena, odprtje razstave ilustracij z naslovom »Hvalnice«, mlade ustvarjalke iz Komna, Ivane Žigon. Dogodek bo spremljal zanimiv kulturni program v sodelovanju z Osnovno šolo Dutovlje in Razvojnim društvom Gaber iz Gorenj pri Divači, z vabljenima recitatorjema igralcem Primožem Fortejem in mladim interpretom Rokom Žvabom.

Vabljeni, da se nam pridružite 8. marca 2023, ob 19. uri, v Bunčetovi domačiji v Dutovljah.

Dogodek je posvečen vsem ženam in dekletom, ki jim želimo podariti HVALA. Posebej se bomo spomnili žensk iz Ukrajine, za katere bomo ob tej priložnosti tudi zbirali prispevke. Ivana je kot prostovoljka in aktivistka v preteklem letu zbrala nekaj kombijev humanitarne pomoči in finančnih sredstev in jih s skupino prijateljev osebno odpeljala v Ukrajino, na rob vojnega žarišča. Društvo Venček jo je podprlo v njeni dobrodelni gesti in zbira denarna sredstva tudi na svojem poslovnem transakcijskem računu SI56 1970 0501 5378 158. V primeru donacije prosimo, da dopišete v namen: Ukrajina.

Vabljeni, da spoznajte Ivano v živo na prireditvi in v predpremieri, spodaj↓.


24. 2. 2023

Cesta Marije Terezije v Kraškem obzorniku

Kulturno-razvojno društvo Venček je v februarski izdaji Kraškega obzornika, ki smo ga prejeli ta teden v nabiralnik objavilo članek o cesti Marije Terezije. Izpostavili smo pomen cestnega prometa v srednjem veku in srednjeveške mitnice v Dutovljah. Zgodovino naših krajev so pomembno oblikovale prometne in trgovske poti, med Gorico in Trstom. O novi kolesarski povezavi, ki bo potekala tudi po cesti Marije Terezije smo pisali TU.

Naš članek si lahko preberete na zadnjih straneh občinskega glasila, ali preprosto v digitalni obliki, spodaj ↓.


19. 2. 2023

Vabilo na osnovni tečaj urejanja fotografij

Kulturno-razvojno društvo Venček organizira brezplačni osnovni tečaj urejanja digitalnih fotografij z uporabo osnovnih digitalnih orodij. S tečajem želimo predstaviti osnovne tehnike obdelave digitalne fotografije in različno uporabo za osebne in tudi poslovne namene.

📌 V petek 24. februarja 2023, ob 18.oo uri v Bunčetovi domačiji, v Dutovljah.

💻Naučili se boste izboljšati kakovost posnete fotografije, jo umestiti v dokument ali na Facebook, ustvariti voščilnico ali foto album. Primerno tudi za manj vešče. Zaželjene so osnovne izkušnje dela na računalniku.


Imamo še 7 prostih mest! Ker bo tečaj praktičen in bo delo potekalo na računalniku je priporočljivo, da prinesete prenosni računalnik s sabo. Če ga nimate imamo mi zagotovljenih nekaj prenosnikov, ki jih bomo posodili za uporabo na tečaju.

Obvezna je predhodna prijava, na e-naslov: https://tinyurl.com/foto-tecaj. Vabljeni!

⏰Rok za prijavo: do četrtka 23. februarja oz. do zapolnitve prostih mest.


18. 2. 2023

Turistični vodniki Krasa in Brkinov vabijo na vodene izlete

21. februarja obeležujemo Mednarodni dan turističnih vodnikov. Vsako leto turistični vodniki na ta dan organizirajo različne promocijske akcije in napovejo odprtje nove turistične sezone.
Iz vrst kraško- brkinskih vodnikov se je promocijski akciji, s katero bodo obeležili praznik, letos pridružilo 11 vodnikov. Organizirajo številne tematske izlete in nas vabijo, da se jim pridružimo od 18. februarja do 18. marca 2023.

Podprimo njihovo delo in napore k oživitvi naših krajev. Njihov doprinos je zelo pomemben za našo butično in gostoljubno turistično ponudbo.

Celoten seznam vodenj je na voljo TU.


6. 2. 2023

V Tomaju bodo kulturni praznik posvetili Goriškemu slavčku

Samó Gregorčič so poimenovali recital, posvečen klasiku slovenskega pesništva, Simonu Gregorčiču, v Kulturnem društvu Srečka Kosovela v Tomaju.

Številne ponarodele in uglasbene pesmi pričajo o njegovem bogatem življenjskem opusu. Čutil je stisko človeka in slovenskega naroda, in svojo bolečino zapisal v narodni spomin. Zanj so značilni številni opisi narave, ki se pozneje izkažejo kot simbolna govorica za notranje doživljanje človeka.

Vabljeni, v soboto 11. februarja 2023, ob 18. uri v Kulturni dom v Tomaj.

Namen recitala je ohranjanje in obujanje bogate dediščine, na kateri temelji današnje kulturno ustvarjanje. Recital bo interpretiral Janko Krištof ob glasbeni spremljavi Andreja Feiniga, organista in učitelja klavirja, orgel in korepetitorja.


3. 2. 2023

Začela so se izvedbena dela na novi kolesarski poti GEOMOB

Na cesti Marije Terezije, del nove kolesarske poti

Občina Sežana in Občina Komen sta danes objavili skupno informacijo o začetku gradbenih del na novi kolesarski poti GEOMOB, od Sežane do Komna.

Dela bodo trajala predvidoma 9 mesecev, in sicer do konca oktobra 2023. O poteku gradnje bodo javnost sproti obveščali: preko spletne strani občine Sežana in občine Komen, oglasnih desk ter preko drugih medijev.

V primeru kakršnihkoli težav so dosegljivi na ORA Krasa in Brkinov, na elektronskem naslovu: info@ora.si ali na telefonski številki 05 734 43 62.

Več informacij je na voljo v pripetem javnem obvestilu.

Kolesarsko pot GEOMOB smo predstavili tudi na naši spletni strani.


1. 2. 2023

Spregovorili smo o naši skupni prihodnosti

Pogled iz Dutovelj proti Komnu (foto: Marjan Tavčar)

Včeraj je v Bunčetovi Domačiji v Dutovljah potekala delavnica »Kakšne občine si želimo?« za Krajevno skupnost Dutovlje in Krajevno skupnost Pliskovica, v organizaciji Občine Sežana in ORA Krasa in Brkinov.

Delavnica je potekala v pozitivnem in sodelovalnem duhu več kot 50 udeležencev. Več o dogodku si lahko preberete v našem članku.

O pobudi in delavnicah so pisali tudi v današnjih Primorskih novicah: Ob novi kolesarski poti bi oblikovali butično ponudbo.


30. 1. 2023

Kakšen razvoj Krajevne skupnosti si želimo?

Utrip iz 50. Praznika terana in pršuta

📯 Danes smo bili obveščeni o pomembnem dogodku naših vasi- konkretno Krajevne skupnosti Dutovlje in Krajevne skupnosti Pliskovica.

🚩JUTRI, 31. januarja 2023, ob 18. uri v Dutovljah, v Bunčetovi domačiji bomo imeli priložnost izraziti svoje želje, potrebe, interese o tem kakšen razvoj lokalne skupnosti si želimo. Vabilo je namenjeno vsem prebivalcem in vsem ciljnim skupinam: podjetnikom, društvom, vinarjem, kmetom, ponudnikom storitev in doživetij, mladim, starejšim, zaposlenim. Lepo vabljeni tudi vsi strokovnjaki iz različnih področij, ki bi s svojimi znanjem, izkušnjami in poznavanjem okolja v katerem živimo, bistveno prispevali k razvoju naših vasi in podeželja na tem koščku Krasa.

Naše pobude in predlogi bodo upoštevani pri nadaljnjem oblikovanju predlogov projektov za sofinanciranje iz državnih in evropskih sredstev. V poštev pridejo projekti tako za razvoj gospodarstva kot tudi večje socialne vključenosti in zmanjševanja podnebnih sprememb.

Dogodek organizirata Občina Sežana in ORA Krasa in Brkinov. Vabilo na delavnico je dostopno TU.

VABLJENI!


22. 1. 2023

V Krepljah bo gostovala glasbena skupina Počeni Škafi

Produkcijska skupina Our Labyrinth iz Krepelj vabi v soboto 28. januarja ob 20.00 v Vaški dom v Kreplje, na druženje z glasbeno skupino Počeni Škafi.

Počeni Škafi se že dolgo posvečajo predvsem avtorski glasbi s poudarkom na duhovitih in ganljivih besedilih v slovenščini, še vedno ostajajo zvesti neworleanskemu načinu muziciranja, za katerega Wynton Marsalis (član skupine) pravi, da najbolj celovito uteleša demokratični proces v glasbi. Nenehno se poslušajo in prilagajajo, skupaj iščejo ravnotežje in drug drugemu ustvarjajo prostor za rast in izražanje. Hkrati pa so tudi ena velika glasbena žurka.

Vstopnina: 15 evrov, zaželena predhodna rezervacija na njihovi spletni strani.

17. 1. 2023

Pogovor s prostovoljko Ivano in dobrodelna akcija v Tomaju

Debris, vojna v Ukrajini (AP Photo/Francisco Seco)

Študentka geografije Ivana Žigon iz Komna bo v Pogovornem večeru v petek 20.1.2023, ob 18.30 v Župnišču v Tomaju (št. 68), spregovorila o svoji izkušnji dobrodelnosti. V lanskem letu je aktivno sodelovala pri gašenju požara na Krasu, obiskala pa je tudi Ukrajino 🇺🇦 v sklopu programa Pota.

🚩 Med drugim Ivana aktivno koordinira zbiranje pomoči za Ukrajino 🇺🇦. Društvo Venček bo podprlo 🫴 njeno pobudo za zbiranje pomoči za Ukrajino, ki ga Ivana organizira ob petkovem srečanju. Zbira se hrana, zdravila in denarni prispevki. Kdor želi lahko prinese svoj dar (suha ali trajna, dobro zapakirana osnovna živila, zapakirana zdravila ipd.) tudi v Dutovlje, v Bunčetovo domačijo, ta četrtek 19.1.2023 od 17.oo do 18.oo ure. Vse zbrane prispevke bomo predali Ivani v petek. Darovi bodo z njenim posredovanjem poslani neposredno Marijinim sestram (med njimi so tudi 3 Slovenke) v Ukrajino.

12. 1. 2023

Uspešno srečanje deležnikov ob novi kolesarski poti GEOMOB

Na cesti Marije Terezije pod Dutovljami- del nove kolesarske trase Sežana – Komen

Nova kolesarska pot GEOMOB, ki bo povezala Sežano in Komen je odlična priložnost, da povežemo obstoječe tematske poti: Pliskina, Teranova, Jakobova in Kosovelova pot, in oblikujemo nove, dopolnilne krake poti, ki se bodo navezali na to pot. Na voljo pa so dodatna evropska finančna sredstva, ki nam omogočajo oblikovanje novih turističnih produktov in dodatno javno turistično infrastrukturo.

🖇Zato smo se povezali deležniki ob tej poti: krajevne skupnosti (Dutovlje, Križ, Tomaj in Pliskovica) in razvojna društva (Pliska, Kalunca, Gmanjca in Venček) ter turistični ponudniki in vinarji, ki so podprli našo pobudo in nastopili enotno do vodstva občine Sežana in Območne regionalne agencije – ORA Krasa in Brkinov.

Včeraj, 11. januarja 2023, smo se zbrali v Križu na pobudo Društva Venček ter v organizaciji občinskega svetnika Matjaža Možeta in RD Gmanjca- Mojce Babuder ter izmenjali mnenja in predloge za skupno razvojno delo ob novi kolesarski poti. Pridružil se nam je tudi gospod Župan Andrej Sila in Mateja Grzetič Žerjal iz Občine Sežana ter direktor ORA Krasa in Brkinov Aleš Vodičar, ki je predstavil mrežo obstoječih kolesarskih poti in prihodnje načrte ORA pri nadgradnji turističnih produktov.

Društvo Venček je predstavilo tudi pobudo za oživitev kraških tematskih poti in ločeno podalo predlog za oživitev kulturne dediščine vaškega jedra Dutovlje. Več informacij je dostopnih TU.

8.1. 2023

Nova kolesarska pot GEOMOB bo velika pridobitev za Kras

Nova kolesarska pot od Sežane do Komna, ki bo zgrajena do konca letošnjega leta pomeni za matični Kras veliko pridobitev. Več o tem si lahko preberete v članku Primorskih novic. Predvideni sta tudi dve počivališči za kolesarje: v Kosoveljah in na cesti Marije Terezije pod Dutovljami.

Nova infrastruktura ponuja veliko priložnosti za razvoj turizma in naših vasi ob tej poti tudi za naše vinogradnike, kmete in turistične ponudnike. Društvo Venček daje pobudo za povezovanje in skupno sodelovanje vseh deležnikov, ki so zainteresirani, da združimo moči in oblikujemo nove podporne turistične produkte, ki bodo v korist tudi prebivalcem. Za dodatne informacije nam pišite na e-naslov: drustvo.vencek@gmail.com.

6.1. 2023

Izboljšajmo razpoloženje in zapojmo skupaj!

Za mlade in starejše… za vse tiste, ki se radi poveselijo ob veselih pesmih in dobri družbi.

Kakšne koristi vam prinaša petje?

 • razvijanje pevskih sposobnosti
 • sprostitev ob petju in boljše počutje,
 • dobra družba in spoznavanje novih ljudi,
 • sodelovanje na različnih prireditvah.

Pojemo slovenske ljudske, narodne in ponarodele pesmi ter tudi kakšno pop skladbico. Prisluhnemo tudi kakšni vaši posebni želji po izbrani melodiji in jo umestimo v pevski repretoar … Udeležba je brezplačna in brez avdicije. Pogoj je veselje do petja in glasbeni posluh.

Srečujemo se vsak četrtek ob 17.45, v Dutovljah, v prostorih Bunčetove domačije. Lepo vabljeni!

2.1. 2023

Praznična pesem

Na fotografiji MEPZ Sežana

Prazniki se iztekajo in pred nami je novo, sveže leto. Naj vas v teh pustih zimskih dneh ogreje praznična pesem. JSKD Sežana nam je posredoval posnetek koncerta Praznična pesem, ki je potekal v Kosovelovem domu v Sežani v začetku decembra lani. Vabimo k ogledu —> TU.

Zahvala in praznično voščilo

23.12. 2022

Poslikana voščilnica izpod čopiča članice društva Venček. Z unikatnimi, ročno izdelanimi voščilnicami smo razveselili starejše občane Dutovelj.

V letošnjem letu ustanovljeno, mlado kulturno-razvojno društvo Venček je naredilo prve korake in uspešno zaključilo svoje prvo leto delovanja. Na naši poti so nas spremljali številni prijatelji, dobri ljudje, glasbeniki, literati, ljubitelji kulture, arhitekti, oblikovalci, društva, učenci in učiteljice ter ravnateljica OŠ Dutovlje …

Vsem, s katerimi smo sodelovali (in teh je res cel seznam) se lepo zahvaljujemo in vam želimo vesele praznike in srčno ter s kulturo bogato leto 2023.

Predsednik Društva Venček Tomaž Novak s člani

Aktualno prednovoletno dogajanje iz osrčja Krasa

20. 12. 2022

V današnjih Primorskih novicah smo prebrali tri članke o prijetnem, prednovoletnem vzdušju na Krasu, ki jih delimo z vami:

 • Vabilo na novo drsališče v Sežani- odpre se jutri ob 17. uri na Lipovem listu,
 • Pokukajte v skrite kotičke Štanjela in odkrijte zanimive, unikatne jaslice,
 • Župan Andrej Sila nas nagovarja z optimizmom in pravi: “Edino, kar bo štelo, bodo rezultati.”

Poezija nima meja

13.12. 2022

Le kdo se ne spomni rosno mladostne, ljubezenske pesmi: “Samo en cvet, en češnjev cvet …” Karla Destovnika Kajuha, ki se je rodil na današnji dan pred natanko 100 leti.

Društvo Venček je pesem vključilo v pomladno zgodbo:

Po sledeh kraške noše

7.12. 2022

Vabljeni na predstavitev knjige Marte Košuta Po sledeh kraške noše.

V četrtek, 15. decembra 2022, ob 18. uri v Kosovelovi knjižnici v Sežani. Vstop prost!

Marta Košuta je natančna raziskovalka ljudskega ustnega izročila in oblačilne kulture na Tržaškem, predvsem narodne noše, kateri se posveča že več desetletij. Vodila je več tečajev za krojenje noš in vezenje in je na to temo izdala več knjig.

Barvna knjiga z bogatim slikovnim in fotografskim gradivom Po sledeh kraške noše dopolnjuje avtoričine dosedanja dela in raziskave na področju noše in oblačilne kulture. Osredotoča se predvsem na Kras, kjer je o noši ostal le medel spomin in bolj malo zapisanega. Avtorica ustvari za razumevanje širok okvir, v katerem prikaže prerez zgodovine skozi čas, ko je noša nastajala in se razvijala. Dotakne se srednjeveškega obdobja, ko so oblačenje pripadnikov različnih družbenih slojev določali strogi zakoni.

Za naš prostor je zanimivo 19. stoletje, ki je poznano kot zlato stoletje goriške svile. Razvoj tekstilne industrije je nedvomno vplival na oblačilno kulturo, med drugim na poročne obeke, ko so kmečke ženske opustile tradicionalno kmečko nošo za poročno obleko v meščanskem slogu. Avtorica predstavi ključne trenutke v razvoju oblačil in jih umesti v družbeni, gospodarski in politični okvir časa vse do danes. Posebno poglavje je namenjeno obnavljanju noš v Grižah na Vrheh pri Sežani, kjer je avtorica leta 2011 z domačinkami obnavljala nedeljske noše. V knjigi je veliko fotografskega gradiva iz različnih arhivov pa tudi iz bogate avtoričine zbirke noš in drugih predmetov.

28.11. 2022

Naj nas praznična pesem popelje v veseli december

Javni sklad za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Sežana organizira praznični glasbeni dogodek, z naslovom Praznična pesem:

 • v nedeljo, 4. decembra 2022, ob 18 uri,
 • v Kosovelovem domu v Sežani.

Vabimo vse ljubitelje vokalne glasbe, da se pridružite na glasbenem večeru v družbi kraško brkinskih pevskih zborov. Prepričani smo, da ste jih pogrešali, saj je lepa pesem nepogrešljiva popotnica radostnega, veselega in prazničnega decembra, ki se nam približuje z vsem svojim bliščem. Tudi Svetovni dan zborovskega petja praznujemo decembra, zato je prav, da se mu poklonimo, saj je pesem, še posebej lepa slovenska, bila in je, naša spremljevalka v dobrem in slabem, v veselju in žalosti, ob rojstvu in smrti. Vabimo vas, da ste z nami tudi na ta večer, ko bo lepa slovenska in tudi tuja pesem, napolnila praznično vzdušje v Kosovelovem domu Sežana na večer, preden nas obišče prvi dobri mož. Veselimo se vašega obiska in vam želimo lepo predpraznično ter glasbeno doživetje.

Prireditelj: OI JSKD Sežana.

Želimo vam prijetno in doživeto praznovanje adventa in vesele priprave na praznike.

25.11. 2022

Pred nami je adventni čas- naj bo doživet

V nedeljo 27. novembra 2022 se začenja adventni čas, ki se bo zaključil s praznovanjem Božiča.

Tradicionalno se pri nas pripravljajo adventni venčki s štirimi svečami. Naraščanje luči simbolizira rast dobrega v življenju. Za vas smo pripravili novo zgodbo o adventnem venčku, od kje izhaja, kakšno simboliko sporoča ter nekaj ustvarjalnih idej za izdelavo venčka doma. Članek je dostopen TU.

Želimo vam prijetno in doživeto praznovanje adventa in vesele priprave na praznike.

21.11. 2022

Vabilo na 38. slovenski knjižni sejem

Kulturno-razvojno društvo Venček vabi vse radovedne in druge ljubitelje knjig na knjižni sejem v Ljubljano. Vrata 38. slovenskega knjižnega sejma bodo odprta na Gospodarskem razstavišču, od 22. do 27. novembra 2022, od 9. do 19. ure. Vstop prost!

Na prireditev se lahko zapeljete trajnostno zeleno, z vlakom! Slovenske železnice ponujajo poseben 75% popust na vozovnice. Izkoristite priložnost za obisk naše lepe prestolnice Ljubljane ob edinstvenem knjižnem dogodku leta. Celoten program je dostopen TU.

16.11. 2022

Načrt sanacije gozdov na Krasu po požaru v javni razpravi

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ponovno dalo v javno razpravo Načrt sanacije poškodovanih gozdov v požaru na Goriškem Krasu, ki je potekal od 15. julija do 29. julija 2022. Dokument je v skladu s Pravilnikom o varstvu gozdov izdelal Zavod za gozdove Slovenije za celotno površino gozdov, poškodovanih v požaru na Goriškem Krasu. Dokument bo v javni razpravi do torka, 30. novembra 2022, zainteresirani pa lahko pripombe posredujejo na e-naslov gp.mkgp@gov.si oziroma preko navadne pošte na naslov: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 22, 1000 Ljubljana.

Načrt in ostale informacije so dostopne na tej povezavi.

Kulturno razvojno društvo je svoje predloge in stališča že oddalo in so na voljo TU.


Spremljaj nas tudi na Facebooku: