Obvestila

Obveščamo vas o aktualnih kulturnih dogodkih in s kulturo ter dejavnostmi društva Venček povezanih izbranih novicah iz Dutovelj in okoliških vasi ter širše na področju matičnega Krasa.

Vabilo na dobrodelni koncert SKUPAJ ZA KRAS

27. 9. 2022

Več informacij o programu je na voljo TU.

29. septembra 2022 ob 20.00 uri bo v dvorani kotalkališča Renče (Trg 31) potekal dobrodelni koncert z namenom zbiranja prostovoljnih prispevkov, ki bodo namenjeni obnovi pogorelega Krasa. Vstop je prost. Lepo vabljeni.

Pomembno je, da razumemo in širimo zavedanje o ohranjanju naravne in kulturne dediščine- predvsem avtentičnih, a krhkih suhozidov Krasa. S tem povečujemo vrednost našega skupnega prostora, za boljšo prihodnost.


Otvoritev Evropskega tedna kulturne dediščine

23. 9. 2022

Evropski teden kulturne dediščine –> KLIK

Od 24. septembra do 10. oktobra 2022 se bo po Sloveniji zvrstilo v 170 krajih kar 400 različnih dogodkov. Celoten program je dostopen TU.
Osrednjo prireditev v Narodnem muzeju Slovenije je spremljalo tudi odprtje razstave Vaš Plečnik, v počastitev 150. obletnice rojstva našega največjega arhitekta Jožeta Plečnika. Razstavo so pripravili dijaki srednjih gradbenih šol in študentje arhitekture. Slavnostnega odprtja Evropskega tedna kulturne dediščine, 23. septembra 2022, smo ne na povabilo Zavoda za varstvo kulturne dediščine udeležili tudi člani društva Venček.

Društvo Venček spodbuja ZELENO mobilnost

21. 9. 2022

Celostna prometna strategija občine Sežana (na sliki Dutovlje) –> KLIK

🚗Ste mobilni? Si želite ostati mobilni?

🌍 Ali si želimo zmanjšati podnebne spremembe in prispevati tako, da se prilagodimo tudi s svojimi mobilnimi navadami?

🤔 Kako se pripeljati iz kraja v kraj, čim bolj poceni in ob pravem času? Kako priti iz enega konca mesta na drugi?

V Evropskem tednu mobilnosti si Društvo Venček prizadeva, da bi spodbudila razmišljanja naših sovaščanov in občanov Občine Sežana o tem kako se prevežamo z avtomobili in katere so bolj zdrave in okolju prijazne alternative lastnih prevozov. Zato smo se odločili za sodelovanje v anketi Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov, ki želi raziskati naše potovalne navade. Uresničiti želimo cilj, da se poišče okolju prijazen model naše mobilnosti po Krasu in Brkinih. Najmanj kar lahko prispevamo k skupnemu okoljskemu cilju je, da izpolnimo anketo in skupaj poiščemo ustrezne rešitve– je kratka in enostavna: KLIKNI in prispevaj k bolj zdravim navadam tudi ti.

ZAKAJ in KAKO izvesti projekte sanacije kulturne dediščine?

18. 9. 2022

Fotografija kapelice iz Kosovelj iz 1. svetove vojne

Občina Sežana skupaj s krajani Kosovelj organizira strokovni posvet, kjer bodo skupaj z vabljenimi strokovnjaki iskali konkretne odgovore na vprašanji. VABILO –> KLIKNI.

📅 KDAJ? V četrtek, 22. septembra 2022, ob 17. uri v srednji dvorani Kosovelovega doma Sežana. VSTOP PROST!

Program posveta –> KLIKNI.

Iztočnice za diskusijo so na voljo –> TU.

MLADI ~ vabljeni k sodelovanju

9. 9. 2022

VEČ INFORMACIJ –> klikni

Kulturno razvojno društvo Venček iz Dutovelj vabi mlade k aktivnemu sodelovanju v društvu. Svoje interese, želje in ustvarjalne ideje lahko uresničiš v sodelovanju z društvom Venček. Še posebej vabljeni dijaki gimnazij, ki morate vsako leto izpolniti tudi obveznost obveznih interesnih vsebin. O obsegu dela se dogovorimo tako, da se vam prilagodimo in izdamo potrdilo. Pišite nam e-naslov: drustvo.vencek@gmail.com.

Mednarodni literarni festival Vilenica 2022 odprt

5. 9. 2022

VEČ INFORMACIJ O PROGRAMU VILENICA–> klikni

S podelitvijo Lavrinove diplome LUDWIGU HARTINGERJU v Kosovelovem domu v Sežani, se je pričel uradni program mednarodnega literarnega festivala Vilenica, ki bo trajal vse do nedelje 11. septembra 2022 na različnih lokacijah po Sloveniji. Festival poteka pod geslom: Kako daleč je dom? in obravnava aktualno problematiko begunstva.

Vabljeni na vrhunec festivalskega dogajanja v soboto 10. septembra 2022:

  • Literarna matineja na Gradu Štanjel: ob 10.30 Presečišče lepote – predstavitev dvojezične pesniške zbirke Milana Dekleve in ob 11.00 Literarno branje – Krasne besede
  • v jami Vilenica (Lokev): ob 18.30 Slovesna podelitev nagrade vilenica za leto 2022 Amandi Aizpuriete.

Podeljene pohvale in priznanja župana Občine Sežana

2. 9. 2022

Podelitev pohval in priznanj v Interpretacijskem centru Botaničnega vrta v Sežani

Župan Občine Sežana je v petek 2.9.2022 podelil priznanja in zahvale v sklopu akcije Občina Sežana v cvetju 2022. Priznanje je med drugimi vasmi prejela vas Skopo. Nagrado je prevzela predsednica Krajevne skupnosti Dutovlje ga. Neva Filipčič. V Dutovljah sta priznanje prejela tudi ga. Alenka in g. Bojan Miklavec za okroglo njivo. Priznanje je bila podeljeno tudi Domu na Krasu in enoti Vrtca Sežana v Dutovljah.

Podeljene so bile tudi pohvale najuspešnejšim učencem in dijakom, ki so šolanje zaključili v šolskem letu 2021/2022. Priznanja devetim učencem Osnovne šole Dutovlje je skupaj z županom g. Davidom Škabarjem podelila ravnateljica ga. Miranda Novak. Priznanje za odličen uspeh in glasbena udejstvovanja v godalnih in drugih orkestrih je prejela iz rok ravnatelja Glasbene šole Sežana g. Iva Bašiča učenka glasbene šole, dijakinja iz Dutovelj.

Čestitke vsem nagrajencem! Kulturno-razvojno društvo Venček želi učencem in dijakom uspešno šolanje ter ustvarjalno življenjsko pot, kjerkoli vas bo zanesla. Nagrajencem hortikulturnih priznanj pa čim lepše vreme, da bodo vaša vrtna prizadevanja dosegla čim boljše rezultate, krasila našo okolico in nam prinašala osebno zadovoljstvo.

Občinsko priznanje 2022 tudi organizatorjema Praznika terana in pršuta

30. 8. 2022

Peter Gec, Branko Može in Župan David Škabar

V 50 letih organizacije Praznika terana in pršuta se je ta odvijal v različnih oblikah, na različnih lokacijah ter v organizaciji različnih izvajalcev. Po besedah župana Davida Škabarja je med vsemi organizatorji zagotovo posebej izstopal nerazdružljiv tandem: Peter Gec in Branko Može, oba iz Dutovelj.

Na podelitvi priznanj je bila izrečena pohvala, da sta se izkazala tudi kot dobra in iskrena človeka ter uspešna podjetnika s številnimi svežimi idejami. Z edinstvenim humorjem in požrtvovalnim delom, ki ga opravljata na preudaren način, si še vedno prizadevata za enotno skupnost, kjer občane s pomočjo različnih aktivnosti in programov sodelovanja spodbujata k druženju, izmenjavi izkušenj, spoznavanju kultur in gradnji prijateljstva.

V zahvalo za dolgoletno organizacijo in za izjemno promocijo Občine Sežana in Krasa pri izvedbi kulturno-etnološkega festivala Praznik terana in pršuta v Dutovljah Občina Sežana podeljuje Petru Gecu in Branku Možetu plaketo Srečka Kosovela za leto 2022. Podrobnejša utemeljitev podeljenega priznanja je dostopna tu.

NAPOVEDUJEMO: Kulturno-umetniški dogodek Sledi Kosovelj v Boliviji

22. 8. 2022

Srečko Šušteršič in Ejti Štih

2 slovenska ustvarjalca – 2 duši Bolivije se predstavita: Srečko Šušteršič in Ejti Štih. Več informacij o dogodku.

Vaški svet Kosovelje v sodelovanju s Kulturno razvojnim društvom Venček iz Dutovelj organizira v nedeljo 4. septembra 2022, ob 15.oo uri dva kulturna dogodka s skupnim naslovom Sledi Kosovelj v Boliviji. Čeprav majhna, a srčnih ljudi polna kraška vasica Kosovelje, bo to nedeljsko popoldne ponudila butično kulturno-umetniško dogajanje, ki je na podeželju Krasa že prava redkost. Ob tej priložnosti smo objavili novo zgodbo Sledi Kosovelj v Boliviji.

Društvo Venček se predstavi na 50. Prazniku terana in pršuta

15. 8. 2022

Na 50. jubilejnem Prazniku terana in pršuta se je v nedeljo 14.8.2022 na osrednjem trgu v Dutovljah poleg drugih društev iz Dutovelj predstavilo tudi naše. Pripravili smo stojnico z našimi promocijskimi gradivi in jo opremili v avtentičnem stilu z nekaj starimi kraškimi detajli. Veliko obiskovalcev je z zanimanjem prisluhnilo naši predstavitvi, predvsem domačini. Ponudili smo jim domače zgodnje grozdje, bonbone in bezgowc.

Zapisali smo novo zgodbo ob 50. jubilejnem Prazniku terana in pršuta. KLIKNI!

60. Obletnica smrti Maksa Fabiania

14. 8. 2022

Regulacijski načrt popotresne Ljubljane, 1895

Maks Fabiani, za Jožefom Plečnikom največji slovenski arhitekt, je bil rojen v Kobdilju 29. aprila 1865. Umrl je v 98. letu 14. avgusta 1962 v Gorici v Italiji.

Prvi arhitekt svojega časa z doktoratom iz urbanizma. Univerzitetni profesor na Dunaju, arhitekt, krajinski arhitekt, slikar, pisatelj, inovator, humanist, popotnik, politik in vizionar. Zasnoval je prvi urbanistični načrt za obnovo popotresne Ljubljane konec 19. stoletja, po katerem se je kasneje zgledoval arhitekt Jože Plečnik. Njegovo najpomembnejše delo na področju krajinske arhitekture je zasnova Ferrarijevega vrta v Štanjelu na Krasu. Društvo Venček je ob obeležitvi 60 let smrti Maksa Fabiania, objavilo zgodbo o Maksu Fabianiju: Maks Fabiani – Zgodbe s Krasa (dutovlje.si).

Društvo Venček se predstavi

13. 8. 2022

Društvo Venček je s strani Krajevne skupnosti Dutovlje dobilo priložnost, da se predstavi na 50. Prazniku terana in pršuta, v nedeljo 14. avgusta 2022 od 11.00 do 15.00 ure.

Vljudno vabljeni k obisku naše stojnice, na osrednjem vaškem trgu v Dutovljah.

Društvo Venček prejelo čestitke akademika Komelja

10. 8. 2022

Društvo Venček je danes prejelo častitljivo priznanje za vloženi napor in odlično pripravo dogodka “Poklon Lovru Žvabu”, s strani akademika Milčeta Komelja, podpredsednika za humanistične, družboslovne in umetnostne vede pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Kulturni program in slavnostna obeležitev 170. obletnice rojstva Lovra Žvaba sta potekala 7. avgusta 2022, pred njegovo rojstno hišo v Dutovljah. Gospod akademik nam je poleg zahvale in čestitk zaželel tudi te besede: “Vam in Vašemu društvu želim še naprej veliko uspehov pri prizadevanju, da Dutovlje in z njimi Kras in vsa Slovenija ohranijo svojo kulturno istovetnost in tradicijo z zavestjo o velikih duhovih svojega kraja.”

Člani društva Venček smo izjemno ponosni, da so naše delo in prizadevanja priznana v najvišji nacionalni znanstveni in umetnostni ustanovi v Sloveniji.

Jubilejni, 50. Praznik terana in pršuta

9. 8. 2022

Da je Kras prepoznan že po celem svetu je zaslužen tudi na naš Praznik terana in pršuta. Prejšnji teden je na vinsko pokušino v Dutovlje prišel celo britanski premier g. Boris Johnson s svojo ženo. Pridite na pokušino tudi vi in poveselite se z nami na 50. Prazniku terana in pršuta: 50. jubilejni Praznik terana in pršuta – Zgodbe s Krasa (dutovlje.si).

Poklonili smo se Lovru Žvabu, ob 170. obletnici rojstva

8. 8. 2022

7. avgusta 2022 zvečer smo se poklonili LOVRU ŽVABU, kulturno-zgodovinskemu publicistu, narodnemu buditelju, zbiratelju in zapisovalcu ljudskega izročila, tajniku Slavjanske čitalnice v Trstu in uredniku časopisa Edinost, ki se je rodil 9. avgusta leta 1852 v Dutovljah. Slavnostni dogodek je spremljal kulturni program kulturnih društev Venček in Kraški šopek s podrobnejšo predstavitvijo življenja in del Lovra Žvaba. Reportaža iz dogodka je dosegljiva tu: Poklonili smo se Lovru Žvabu – Zgodbe s Krasa (dutovlje.si).

O DOGODKU JE POROČALA TUDI TELEVIZIJA RAI3

Dogodek je popestril tudi g. Ivan Vogrič, ki je predstavil nov, nagrajeni roman Drezanje v osje gnezdo. Roman opisuje avanturistično potovanje Lovra Žvaba v prostovoljno srbsko vojsko proti Turkom in del življenjskega obdobja, ki ga je preživel v Ljubljani. VEČ…

Danes obeležujemo 102. obletnico rojstva Josipa Tavčarja

31. 7. 2022

Spominska plošča Josipu Tavčarju na Bunčetovi domačiji

Josip Tavčar, dramatik, kritik in publicist  se je rodil 31. julija 1920 v Dutovljah, a je že kot otrok z družino zapustil rodne Dutovlje in odraščal v Trstu. Italijanske šole je obiskoval v času fašizma, zato je Slovensko govoril le doma. Ker se ni učil slovenskega knjižnega jezika je začel pisati najprej v italijanščini. V slovenščini je začel ustvarjati šele po vojni. Več o življenju in delu opisujemo v novi zgodbi: Josip Tavčar, mislec odprtega duha, ki jo je pripravila Saša Šušteršič. Dosegljiva je tu: Josip Tavčar – Zgodbe s Krasa (dutovlje.si).

Društvo Venček v podporo gasilcem na Krasu

24.7.2022

Kulturno-razvojno društvo Venček se je pridružilo vseslovenski akciji v podporo gasilcem na Krasu z deljenjem vsebin na Facebooku. Objavili smo 20 različnih zgodb in več objav na profilu Društva Venček. Gasilce, vojake, prostovoljce smo vsak dan spodbujali, jim želeli srečo in se jim zahvalili za vsak napor. Opravili so izjemno delo in rešili Kras pred naravno katastrofo. ŠE ENKRAT: VELIK HVALA!

Spremljajte nas še naprej na Facebooku. Veselimo se vaših odzivov!

Napoved dogodka: Poklon Lovru Žvabu

15.7.2022

Kulturno-razvojno društvo Venček vabi na kulturni dogodek ob 170. obletnici rojstva našega rojaka in vaščana Lovra Žvaba, v nedeljo 7. avgusta 2022 ob 19.oo uri, v Dutovljah, pod spomenikom. Ob tej priložnosti bomo odkrili spominsko ploščo, v počastitev in zahvalo njegovim prizadevanjem za ohranitev ljudskega izročila Dutovelj in Krasa. Zaslužen je za izjemen prispevek k ustanovitvi prvega slovenskega vrtca in slovenske šole v Trstu. Več informacij o dogodku je dostopnih na tej spletni povezavi.

Uspešna premiera filma ob 50. obletnici kraškega praznika

12.7.2022

Dutovlje, posnetek iz zraka

Kulturno-razvojno društvo Venček je izvedlo promocijo premiere dokumentarnega filma EnKrasEnPraznik, ki se je odvrtel v petek 8.7.2022 v Kosovelovem domu. Člani društva pa so se dogodka tudi udeležili. Dokumentarni film, ki je odprl praznovanje 50. Praznika terana in pršuta je razdeljen na tematske sklope, ki jih spremljajo izjave in pogovori. Snemalna ekipa je s kamero in dronom ujela tudi kraško krajino, Kras v različnih letnih časih, opravila v vinogradih … Utrip z dogodka in kratka refleksija filma je dostopna na tej spletni povezavi.

Festival “NO ROAST!” v Dutovljah

6.7.2022

Vabljeni na obisk dogodkov v okviru poletnega festivala NO ROAST! v organizaciji Doma na Krasu v Dutovljah. Pestro dogajanje s številnimi kulturnimi, umetniškimi, glasbenimi, izobraževalnimi, športnimi in zabavnimi vsebinami bo potekalo do jeseni 2022. Celoten program je dostopen na tej spletni povezavi.

VSTOP PROST!

Vabilo na premiero filma En Kras En Praznik

2.7.2022

Povorka na Prazniku terana in pršuta

Vabljeni na premiero dokumentarnega filma En Kras en Praznik, ob 50. obletnici Praznika terana in pršuta, ki se je v vseh teh letih tradicionalno odvijal v Dutovljah. Film bo predvajan v Kosovelovem domu v Sežani, v petek 8. julija 2022, ob 19. uri.

VSTOP PROST!

Društo Venček je s prijatelji veselo obeležilo Dan državnosti

26.6.2022

Kulturno razvojno društvo Venček iz Dutovelj je s svojimi prijatelji obeležilo Dan državnosti, na predvečer državnega praznika, 24. junija 2022. V sodelovanju z Osnovno šolo Dutovlje, Društom Kraška harmonika in Društvom Kraški šopek smo pripravili pester kulturni program. Po Dutovljah je zadonela slovenska pesem in slovenska glasba. V pripovedi ljudskih zgodb in recitalih poezije izbranih slovenskih pesnikov se je tankočutno vpletla slovenska govorjena beseda. Pevski zbor društva Venček se je premierno predstavil z venčkom narodnih pesmi. Veselo vzdušje smo popestirili ob zaključku z Avsenikovo: Slovenija, od kod lepote tvoje in povabili k petju tudi občinstvo

O programu prireditve in dogajanju si oglejte več na tej spletni povezavi.


Spremljaj nas tudi na Facebooku: