31. Praznik terana in pršuta

DUTOVLJE

Včasih je bilo v Dutovljah največje praznovane ob godu Sv. Blaža*, 3. februarja. Poleg slovesne maše, je bilo še nadaljevanje praznovanja na Placu (v Dutovljah), s plesom, »ringlšpilom« in raznimi stojnicami, s prodajo slaščic (reglji), knjige, orodje in drugo. Tu se je zbralo »staro in mlado« iz celega Krasa. Oblasti v Titovi Jugoslaviji, niso bile naklonjene temu prazniku. Po pripovedi Ivana Minovga – »fant od godcev«, so imeli zadnjič ta praznik na Pekovem dvorišču – 1952,  ker za praznovanje na prostem, niso dobili več dovoljenja.

Skoraj 20 let pozneje, pa je v Dutovljah zaživel drugi praznik – TERAN in PRŠUT, ki že več kot  50 let privablja v Dutovlje na tisoče obiskovalcev, željnih dobre hrane in pijače ter zabave.

Spomini na leto 1970

Spomnim se, da sem se udeležila 1. praznika TERAN in PRŠUT, ki ga je organizirala Kmetijska zadruga Sežana, skupaj z vinarji in Krajevno skupnostjo Dutovlje  – na začetku 70. let. Takrat sem prišla v Dutovlje,  v družbi svojega fanta Bojana. Plesali smo v družbi prijateljev, na prireditvenem prostoru –  v parku takratne Osnovne šole Dutovlje, nasproti Gostilne »Pri Marički«.

Ko sem se poročila v Dutovlje, sem na tem prazniku tudi sodelovala v »Pevskem zboru – društva Venček«. Organizator praznika, je ta zbor »Venček« vedno povabil k nastopu, tudi potem, ko se je osnovna šola preselila v nove prostore in je tudi praznik prišel na današnji prireditveni prostor. Naš pevovodja Herman Kjuder, je prazniku posvetil celo pesem.

»Pozdravljena vsa družba zbrana, pozdravljeni bodite vsi, pršuta praznik in terana, na Krasu danes se slavi …….. vse kar živi naj danes poje , sovraštvo večno zgine naj…«

Herman Kjuder, Dutovlje 76, skladatelj in organist

Spomini na leto 2001

Še najbolj pa se mi je vtisnil v spomin praznik TERANA in PRŠUTA iz leta 2001 (FILM 50 let praznika ga ne omenja), ko so praznik organizirali  MLADI iz društva:  MMM – »Mavrični Most, Mladih«. Člani tega društva so bili zelo aktivni na kulturnem področju, poleg iger in plesov, so prirejali tudi »Mladinske maše«. Člani so bili od vsepovsod – iz Komna, Dutovelj, Štanjela, Pliskovice, Sežane, Kozine, iz postojnskega in tolminskega…  Ker se tisto leto 2001, na razpis občine Sežana nihče ni prijavil, so Primorske novice pisale, da PRAZNIKA ne bo, ker se dolgoletni organizator na razpis ni prijavil. Ko so mladi iz »MMM« to videli, so si dejali: »Pa se prijavimo mi«. Prejšnji organizator pa je to razumel, kot bi »jim prišli v zelje«. Jim je pa mladim priskočil na pomoč takratni predsednik Krajevne skupnosti – Vladimir Mržek, ker je razumel, da je za Dutovlje ta praznik zelo pomemben.

Mladina, med katerimi so bili: glavni organizator – Vovk Igor (danes direktor Zavoda Iskreni), Vovk Aleš, Makovec Domen, Alen Luin, Klemen Mozetič (danes vodi radio Robin), Bojan Mevlja (danes vodi Zavod Rotunda), ter še  veliko drugih fantov in deklet, ki so pripravljali prostor, program, vabila, ustvarjalne delavnice za otroke … Takratna  povorka vozov  je bila res množična. Voz vsake vasi in skupina udeležencev povorke, so dobili denarno nagrado, ki se je plačala od izkupička vstopnine.  KRALJICO TERANA so izbirali javno, na prireditvenem prostoru. Tekmovanje je potekalo (vprašanja pripravila Breda Durcik iz Pliskovice) ob ploskanju gledalcev. Zmagala je Nika Trobec – mlado dekle iz Krajne vasi. Tako se je Nika na nedeljo peljala v povorki s kočijo. 

Tega dne se je dogodka udeležil tudi minister za kmetijstvo – Franci But.  Prireditev je vodil Jure Sešek iz Radija Ognjišče. Nagrade vinarjem, pa je podeljeval minister But in organizator Igor Vovk. Nagrajeni so bili naslednji vinarji: Orel Jože – Avber, Kovačič Ravbar Irena – Voglje in Abram Anton – Tupelče.

V nedeljo 19.8.2001, se je na prireditvenem prostoru, po povorki, zbrala velika množica. Kot so ocenjevali, je bilo tam zbranih več kot 10.000 ljudi, kar dokazujejo fotografije. Plesalo se je ob dobri glasbi (Folklorna skupina Karel Štrekelj, Primorski Fantje, Čuki…). Vzdušje je enkratno …                                                                                                          

Foto utrinki izvedbe 31. praznika Terana in pršuta


Zadnjih 15 let, skupaj s člani društva »Kraški šopek« – v noši, sodelujem v povorki – z možem in vnuki.     

Spomine je zapisala  Milena Vovk, Dutovlje, november, 2022                                        

* Opomba: Sv. Blaž je svetnik, ki ima posvečen desni stranski oltar v cerkvi Sv. Jurija v Dutovljah.


Fotografije je prispevala Milena Vovk iz osebnega arhiva.

Spremljaj nas tudi na Facebooku: