Sprehodi po okolici

8.3.2022

Društvo Venček je svoj prvi dogodek po ustanovitvi izvedlo v naravi in s pridihom kulture. Sprehod od Dutovelj do Krepelj, do cerkvice Svete Notburge. Priložnost za druženje so člani prepoznali v mednarodnem prazniku žena, 8. marcu. Povabilo je bilo namenjeno tako ženskam kot moškim. Praznik je namreč namenjen vsem, pri tem, da si ženske na ta dan zaslužijo več pozornosti in izraz spoštovanja do njihovih prizadevanj doma in v družbi.

Na parkirišču se nas je zbralo kar lepo število pohodnikov in priložnostnih sprehajalcev.
Vse zbrane sta na zbirnem mestu nagovorila Jasna in Jožko Čuk in se zahvalila za udeležbo.


Do Krepelj smo se sprehodili po vaški poti, skozi Godnje mimo lovske koče. Vmes smo kramljali in se spoznavali. Pripovedovale so se stare zgodbe o Krepljah, o ljudeh iz Krepelj, o cerkvi. Tudi o tem kako so iz Udin in Trsta ter okoliških vasi prihajali v Kreplje na romanje k Sveti Notburgi- zavetnici gospodinj in kmečkega ljudstva.
V Krepljah nas je čakalo več presenečenj. V sončnem dopoldnevu smo se zbrali pred cerkvijo in prisluhnili zanimivim zgodbam. Jasna je predstavila zgodovino cerkve, domačin. g. Ivan Brundula pa je povedal več o prenovi cerkve in koliko cerkev pomeni vaščanom. Sami zgledno skrbijo za majhno cerkvico, ki ji dela družbo stoletna lipa tik ob vhodu. Cerkev ima samo en zvon, ta pa je glasen še za ostala dva, ki manjkata že vse od leta 1942, ko so ju Italijani vzeli. G. Brundula je čestital vsem prisotnim gospem za dan žena.

Sledil je kulturni program. Igralka ga. Maja Blagovič je za praznike žena izbrala recital pesmi Angel za žene, Iz Zbirke Angeli, Toneta Pavčka. Sledil je ogled notranjosti cerkve.


Prva omemba cerkve je iz leta 1234. Leta 1740 so na starih temeljih sezidali novo cerkev. Posvetili so jo leta 1741. Cerkev je bila postavljena na čast tirolski svetnici Sveti Notburgi, pravi ljudski svetnici. Častili so jo zlasti kmečki ljudje kot svojo zavetnico in zavetnico kmečkega dela, kot priprošnjico za živino in zemeljske sadove. Zato je “nova” cerkev postala božja pot za kraško kmečko prebivalstvo. V brošuri Cerkev Svete Notburge v Krepljah, ki jo je izdal leta 2004 bivši župnik g. Bogdan Špacapan ob prenovi cerkve, je zabeležen podroben historičen popis.

Kulturno doživetje je v tišini cerkve z izborno dramsko govorico popestril igralec in nekdanji akademski profesor Vladimir Jurc s Cankarjevo črtico Skodelica kave.

Spregovoril je o iskrenem srcu, ki ga največji slovenski pisatelj v svojem doživljanju skrbno proučuje, izpraša svojo vest in pravi: “Zakaj srce je pravičen sodnik in ne pozna malenkosti … “. Z bogatim literarnim nagovorom je misel o pomenu odnosov med ljudmi in o tem, da se je v življenju pomembno truditi za iskren odnos, ostala v mislih še ves dan.

V prijetni družbi smo pred cerkvijo popili topel čaj in pojedli nekaj domačih piškotov. Za tako lep, domač sprejem sta poskrbela domačina, zakonca Brundula. Za njun trud, gostoljubje in pripravljenost za sodelovanje, se jima lepo zahvaljujemo.

Sprehod po okolici so od Svete Notburge nekateri nadaljevali še naprej po kraški gmajni in od tam domov. Imeli smo se lepo.

Hvala Jasni in Jožku za organizacijo dogodka, dobro energijo in povezovalni duh.