DAN KULTURE 2023

Praznovali smo Prešernov dan

V Kulturno-razvojnem društvu Venček smo državni praznik Prešernov dan – Dan Kulture posvetili glasbi, petju in recitalom. Poimenovali smo ga po prvem verzu Prešernovega Sonetnega venca: »Poet tvoj nov Slovencem venec vije«.

Poet tvoj nov Slovencem venec vije,
‘z petnajst sonetov ti tako ga spleta,
de magistrále, pesem trikrat peta,
vseh drugih skupaj veže harmoníje.

France Prešeren, Sonetni venec

In zakaj ravno Sonetni venec? Za naše društvo ima več pomenov. Predvsem si delimo ime: venec – venček. Ima pa tudi več simbolnih pomenov. Prešeren s Sonetnim vencem kot posebno pesniško obliko izraža način kultiviranja slovenskega pesniškega jezika. Podobno v našem društvu menimo, da je naša slovenska kultura premalo cenjena med državljani in da bi ji morali posvečati več pozornosti, jo bolj kakovostno vrednotiti in jo ohranjati. Zato si v društvu želimo, da ne bi praznovali praznika kulture le 8. februarja, temveč naj postane celoten mesec februar, mesec kulture – praznik, ko se Slovenci zbiramo in spominjamo ljudi, ki so gojili lepo slovensko besedo in se borili za uporabo slovenščine v javnem prostoru. S svojimi leposlovnimi deli so ohranjali naš slovenski jezik živ.

Kultura je vezni člen družbe, ki nas povezuje, združuje in krepi našo slovensko narodno identiteto.V nagovoru glasbeno-literarnega večera, smo se tako spomnili domačih kulturnih ustvarjalcev, ki so pustili pomemben pečat v slovenski kulturi. Iz našega spomina smo priklicali vaščana: Josipa Tavčarja, pedagoga, pisatelja, dramatika, esejista, kritika in publicista ter Lovra Žvaba, kulturno-zgodovinskega publicista, prvega zapisovalca ljudskega izročila v Dutovljah in na Krasu ter narodnega buditelja in zagovornika slovenstva, katerega 170. obletnico rojstva smo praznovali v lanskem letu. Ponosno smo izpostavili tudi zapuščino našega slovenskega pisatelja in domoljuba Borisa Pahorja, ki ima spominsko sobo v Bunčetovi domačiji v Dutovljah.

Kulturni program je otvoril recitator Rok Žvab z doživeto interpretacijo prvih dveh kitic Zdravljice. Mešani pevski zbor društva Venček pa je zapel slovensko himno.

Utrip iz dogodka

V nadaljevanju programa smo prepletali tri umetniške zvrsti. Recitator Martin Garzarolli je interpretiral Prešernovi pesmi O, Vrba in Kam.

V belo pravljico, Kajetana Koviča in s Pesmijo pod zvezdami Toneta Pavčka, pa nas je popeljal Rok Žvab ob glasbeni spremljavi zborovodkinje Polone Tominec.

Mešani pevski zbor društva Venček je zapel venček slovenskih narodnih pesmi: Lipa zelenela je, Kambrca in Slovenska dežela. Večer pa je s harmoniko povezal Miha Grmek iz Društva harmonikarjev DIH.

Večer smo zaključili v sproščenem vzdušju, s klepetom ob čaju.

Kulturno-razvojno društvo Venček izreka zahvalo Roku Žvabu in Martinu Garzarolliju iz Razvojnega društva “Na Placu” in Mihi Grmeku iz Društva harmonikarjev DIH, za sodelovanje in doživeto umetniško izvedbo pesmi.

Spremljajte nas tudi na Facebooku: