Drevo za Cerje

19.3.2022

Ob letošnjem mednarodnem dnevu gozdov so se člani društva Venček pridružili vseslovenski akciji Drevo za Cerje in pomagali posaditi dobrih 2000 novih dreves. Akcija je letos potekala že drugič, pod strokovnim vodstvom Zavoda za gozdove ter v organizaciji ekipe Turizma Miren-Kostanjevica. Akcijo z manjšim kulturnim programom in z nastopom pevk Društva Žbrinca iz Opatjega sela je prijazno povezovala direktorica zavoda Turizem Miren-Kostanjevica Ariana B. Suhadolnik. Nad uspehom akcije je bila zelo zadovoljna, udeleženci pa tudi.

Po tem, ko je leta 2019 požar uničil rastlinje vsega pobočja v bližini Cerja, na katerem stoji Pomnik miru, je bilo do zdaj posajenih že 12.000 sadik. Med njimi je kar 214 avtohtonih vrst. Pred sajenjem smo se lahko okrepčali z narezkom, piškoti, sadjem, kavo in čajem, po zaključenem delu pa nas je čakala odlična jota. Za delo smo se razdelili v pet skupin. Vsako je nadziral eden od gozdarjev in skrbel, da smo skopali ravno pravšnje luknje, dali vanje malo zemlje za sajenje in briketov gnoja, vsaki rastlinici pa smo prinesli tudi obilo vode. Smo se pa ob zalivanju zabavali na prav poseben način! Na poti po vodo, ki smo jo zajemali v cisterni na drugi strani muzejske stavbe, nas je burja dobesedno ustavljala in ta polovica poti je bila zato še težje obvladljiva kot povratek s polnimi vedri vode v rokah. Ja, vse je relativno!

Med pogozdovalci pa so bili tudi člani mariborskega društva, ki izvajajo tisočletno izjemno močno skupinsko tehniko himalajskih rišijev, t.i. OM Chanting. Pravijo: “Vibracija OM je vibracija miru in če želimo mir v svetu, jo moramo širiti.” In smo jo! Preko štirideset ljudi se je ob 13.30h posedlo v dveh krogih v osrednji, okrogli dvorani Pomnika miru pod debelim steklom kopija prvega odstavka Brižinskih spomenikov. Skupno “petje” za mir je bilo kot čustvena in duhovna izkušnja zelo zanimivo. Izvajali smo ga trikrat po 15 minut, srečanje pa zapustili v dobrih mislih, ki nas bodo spremljale vse življenje. Da smo prispevali delo svojih rok za ustvarjanje nečesa lepega in dobrega. Ustvarjali smo namreč Drevored miru.

Več o pomniku miru si lahko ogledate na tej spletni povezavi.

Prispevek in fotografije je pripravila Jasna Čuk Rupnik.

Spremljaj nas tudi na Facebooku: