Fotoreportaža povorke 2022

50. jubilejni Praznik terana in pršuta

Ob častitljivem jubileju tradicionalnega Praznika terana in pršuta sta Občina Sežana in ORA, Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov skupaj s partnerji pripravili pester celotedenski program. Kaj se je dogajalo si lahko ogledate na spletni strani našega praznika: www.teraninprsut.si. Ob tej priložnosti pa so organizatorji izdali tudi letak, ki so ga prejela vsa gospodinjstva.

Izbrali smo novo Kraljico Terana Nežo Ukmar.

Foto: Primorske novice

Vrhunec Praznika terana in pršuta predstavlja povorka tematskih vozov. Opazili smo, da je bila udeležba na splošno nižja kot pretekla leta, tako občinstva kot tudi tematskih vozov. Odzvale so se vasi: Dutovlje, Pliskovica, Repentabor in Štorje s prikazom mlekaric. Tradicionalno so povorko odprle Mažoretke iz Povirja in Kraška pihalna godba. Slovesno se je na kočiji z lipicancema zapeljala tudi nova Kraljica Terana Neža Ukmar v spremstvu s kraljicami, nosilkami naziva iz preteklih let.

V povorki so se sprehodile tudi kraševke in kraševci v Kraški narodni noši iz društva Kraški šopek. Manjkala ni niti volovska vprega družine iz Merč s stoletno tradicijo furmanstva. Pomemben doprinos k povorki ima tudi predstavitev najstarejše slovenske avtohtone pasme psov, mednarodno priznanih Kraških ovčarjev. Povorka je lepo zaokrožila predstavitev nesnovne kulturne dediščine z naravno dediščino Krasa.

Društvo Venček je povorko posnelo tudi v živo preko aplikacije Facebook. Posnetek je dostopen tu: https://fb.watch/eWXdtkAg-q/. Posnetek s kamero pa si lahko ogledate tudi preko YouTube kanala Društva Venček.

Letošnji voz vasi Dutovlje na povorki: ena nog’ca od prašička alias pršut (foto: Dušan Lah)

Zaključek intenzivnega družabnega dogajanja v Dutovljah se je odvil na prireditvenem prostoru na šolskih igriščih, kjer smo se poveselili s prijatelji in znanci, ob teranu in pršutu in domačih njokih. Dogodek je spremljalo tudi ocenjevanje terana pod okriljem Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa. Letos je prvo mesto zasedla Vinska klet Orel iz Avberja.

POVORKA PRAZNIKA TERANA IN PRŠUTA 2022

Za fotografije povorke ima avtorske pravice Društvo Venček.

Spremljaj nas tudi na Facebooku: