Kraška godba v Dutovljah

KONCERT ODPOVEDAN ZARADI NAPOVEDANEGA SLABEGA VREMENA!

Kulturno-razvojno društvo Venček je napovedani koncert Kraške pihalne godbe, za nedeljo 4. junija 2023 zaradi slabe vremenske napovedi odpovedalo. Prosimo za razumevanje. O nadomestnem terminu koncerta vas pravočasno obvestimo!


Kraška pihalna godba se je prijazno odzvala na povabilo Kulturno-razvojnega društva Venček za gostovanje v sklopu Tednov ljubiteljske kulture, zato

vabljeni v nedeljo 4. junija 2023, ob 17 uri

BUNČETOVA DOMAČIJA, DUTOVLJE ~ VSTOP PROST!

Utrip iz koncerta ob 30. letnici delovanja, Kosovelov dom Sežana

Kraška pihalna godba je lani praznovala častitljivo 30. obletnico. Vseh 30 let je vztrajno muzicirala pod taktirko priznanega dirigenta Iva Bašića, profesorja trobil in ravnatelja Glasbene šole v Sežani.

Kraška pihalna godba razveseljuje kraševce ob različnih priložnostih. V Dutovljah nas obiščejo skoraj vsako leto za 1. maj, ko nam zaigrajo tradicionalno prvomajsko budnico. Orkester pa je nepogrešljiv del tradicionalne povorke na Prazniku terana in pršuta. Fotografije so prispevali Kraška pihalna godba, društvo Venček, Marica Uršič Zupan, Branko Može, DTP Damijan Čeh s.p..

S kakšnim glasbenim sporedom nas bodo presenetili na koncertu v Dutovljah? Pustimo se presenetiti! Lahko vam le prišepnemo, da so predani izvajanju odličnih izvirnih skladb, pisanih za pihalne orkestre, priredb klasičnih del, zaigrajo pa tudi kakšne bolj sodobne zabavne in filmske skladbe.

Glasbeni dogodek smo v društvu Venček poimenovali: Vsi ti naši lepi časi. Pihalne godbe so del slovenske kulturne tradicije že več stoletij in so pomembne sooblikovalke nacionalnega kulturnega prostora. Zato se bomo na dogodku spomnili kako je po Dutovljah, na praznik Terana in pršuta, igrala Prvačka »pleh muzika« in jo imajo naši sokrajani še v lepem spominu. Želimo podoživeti te stare spomine in jih povezati z lepoto glasbe v nove čase. Spodaj so fotografije pihalne godbe iz Praznika terana in pršuta (levo iz leta 1972- Prvačka pleh muzika tudi v letu 1975 in 1977, spodaj levo iz leta 1981- policijska godba na pihala in iz leta 2003- Kraška pihalna godba).

Dogodek je namenjen vsem generacijam, še posebej pa želimo približati dogodek mladim in starejšim ter drugim, ki jih ta zvrst glasbe pritegne.

Prireditev bo potekala na dvorišču Bunčetove domačije, na prostem. V primeru dežja prireditev na ta dan odpade in vas bomo o tem pravočasno obvestili in tudi o nadomestnem terminu koncerta.


Izvedbo koncerta so podprla uspešna podjetja iz občine Sežana, ki so prepoznala pomen glasbene tradicije v Dutovljah in vam želijo skupaj s kulturnim društvom Venček pričarati prijetno glasbeno popoldne. Za podporo kulturnim dejavnostim v Dutovljah in Kulturno-razvojnemu društvu se vam lepo zahvaljujemo.

Mesnica in delikatesa, Silvo Kobal, s.p.

GOSTILNA UKMAR, Nada Slijepčević s.p.

AVTOPREVOZNIŠTVO, TRGOVINA IN STORITVE Matjaž Berce s.p.


Spremljajte nas tudi na Facebooku: