HVALNICE ženskam

Praznovali smo 8. marec, dan žena

V Kulturno-razvojnem društvu Venček smo v sodelovanju z Osnovno šolo Dutovlje in Osnovno šolo Komen, ilustratorko Ivano Žigon iz Komna, Rokom Žvabom in akademskim igralcem Primožem Fortejem, iz Razvojnega društva Gaber iz Gorenj pri Divači, organizirali poseben kulturni dogodek v poklon ženskam.

Kulturna prireditev z odprtjem razstave ilustracij “Hvalnice” se je odvijala 8. marca 2023 v Bunčetovi domačiji v Dutovljah.

Praznik žensk – nekaj ključnih podatkov

  • je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca;
  • pobuda za obeležitev pomena pravic žensk in enakopravnosti žensk v družbi izvira iz ZDA. Ameriške socialistke so 8. marca 1910 prvič manifestirale za žensko enakopravnost;
  • barve, ki so simbol 8. marca, so vijolična, bela in zelena. Vijolična predstavlja dostojanstvo in moč, bela čistost in zelena upanje.

Na kulturnem dogodku z odprtjem razstave “Hvalnice” mlade ilustratorke Ivane Žigon smo se poklonili vsem ženam in dekletom ob prazniku žensk. Poudarili smo, da nas v sodobnem svetu prepletenim z digitalnimi napravami obdaja veliko besed, ki so izrečene hitro in včasih zelo neosebno in površno. Vendar ljudje potrebujemo živo besedo, prijazno in toplo besedo. Včasih pa je ljubezen tista, ki pove vse kar je potrebno, brez besed. To ljubezen smo verjetno vsi začutili ob drobnih pozornostih skozi oči naših mater, žen, sester in naših non. Lepo je, če znamo prepoznati to pozornost, skrbi in odrekanja. Življenje nas vseh pa je lepše, če  znamo reči HVALA.

Na naše vabilo na prireditev se je prijazno odzval župan občine Komen g. Erik Modic, ravnateljica Osnovne šole Dutovlje ga. Miranda Novak in ga. Vladislava Navotnik, vodja Območne izpostave Sežana, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in občinska svetnica ga. Alenka Miklavec.

Utrip iz kulturnega dogodka

V uvodnem delu prireditve, v kulturnem programu so sodelovale učenke Osnovne šole Dutovlje, recitator Rok Žvab in igralec Primož Forte. V svojih barvah poezije so interpretirali pesmi Toneta Pavčka, Vinka Möderndorferja in Bine Štampe Žmavc. Recitale je povezal Moški pevski zbor društva Venček pod vodstvom Dušana Kjudra.

Osrednji del kulturnega programa je bila predstavitev Ivane Žigon in njenih ilustracij s strani Tanje Samec, Ivanine učiteljice likovnega pouka iz Osnovne šole Komen, ki jo je predstavila učiteljica Mojca Uhernik Pipan.


Besede kot tipalke duše

Primož Forte, Nekaj je v zraku (Tone Pavček)

Rok Žvab, Angel za žene (Tone Pavček)

Tudi tokrat ni manjkala zborovska pesem

Mešani pevski zbor društva Venček: Kje je moj mili dom (dirigent Dušan Kjuder)

Utrip iz razstave

Kulturni program je spremljala tudi otvoritev razstave “Hvalnice” ilustratorke Ivane Žigon. Ivana žigon riše z barvicami ali akvarelnimi barvicami na navadne liste A4 format.

Razstava je odprta v času odprtja TIC Dutovlje, in sicer vsak petek, soboto in nedeljo od 10.00 do 16.00 ure. Vabljeni k ogledu!

Humanitarna nota: pomoč ženskam v Ukrajini

Na dogodku smo zbirali sredstva za trpeče ženske v vojni Ukrajini, kjer je Ivana kot prostovoljka pomagala že pred vojno. Po vojni pa je aktivno angažirala in zbira humanitarno pomoč. Zbrano blago je v Ukrajino tudi večkrat osebno odpeljala. Tudi na prireditvi Hvalnice smo zbirali denarne prispevke v pomoč in lažje premagovanje krize v Ukrajini. V zahvalo so ženske iz Ukrajine podarile Ivani kvačkane prtičke, ki so si jih udeleženci prireditve lahko vzeli za spomin.

Ivana je na svojem zadnjem humanitarnem potovanju v Ukrajino posnela video in prikazala prizore iz resničnega življenja Ukrajincev, na južnem predelu, kjer niso izpostavljeni direktni vojni agresiji, vendar je čutiti močen vpliv pomanjkanja zaradi vojne . Ravno tako je veliko tudi socialnih stisk .

Vsem obiskovalcem se zahvaljujemo za udeležbo in podarjene darove za Ukrajinske ženske.


Prijetno nas je presenetil velik obisk prireditve. Vsi obiskovalci so bili po zaključeni prireditvi povabljeni h klepetu ob čaju in pecivu. Lepo je bilo.


Kulturno-razvojno društvo Venček izreka zahvalo za sodelovanje Primožu Forteju, Roku Žvabu, učenkam Osnovne šole Dutovlje in učiteljici Sari Žagar, Ivani Žigon, Tanji Samec, ki je pomagala postaviti razstavo in pripravila obširen opis Ivaninih prizadevanj in njenih likovnih del. Zahvala gre tudi Mojci Uhernik Pipan.

Spremljajte nas tudi na Facebooku: