V juliju zacveti prava sivka (lat. Lavandula angustifolia), ki na svoje dišešče vijolične cvetove privabi čebele, metulje in druge žuželke. Spada med medovite rastline. Zelo priljubljena je za širšo uporabo v gospodinjstvu in v prehrani.

Sivko so prvotno gojili v Sredozemlju, kjer je še danes najbolj razširjena: v južnih predelih Francije, v Španiji, Italiji, v našem Primorju ter na Hrvaškem. Uspeva predvsem v nesenčnih območjih, na zemlji obogateni z dušikom in minerali, na nadmorski višini tudi do 1.000 metrov.
Nekaj zgodovinskih dejstev
Sivka se je uporabljala že pred več kot 2.500 leti v času starih Egipčanov. Uporabljali so jo kot parfum in je bila ena od sestavin za mumifikacijo. Po Evropi so jo razširili Rimljani, ki so bili skupaj s Kartažani znani po svojih kopelih, ki so postale prijetnejše in bolj zdravilne, če so jim v vodo dodali sivko. Od tod izhaja tudi izvirno ime sivke, ki izhaja iz besede “lavare”oz. v prevodu “umivati”.
Zdravilni učinki

Sivka je zelo aromatična rastlina, ki s svojimi aromami pomaga pri pomirjanu in tudi pri pomanjkanju apetita.
Z uživanjem čajev ali poparkov posušenih cvetov pa uravnava kašelj, nespečnost in težave s črevesjem. Sivka lahko služi za zdravljenje manjših ran, pike žuželk in drugih kožnih okužb. Z aromaterapijami ali s sivkinimi solnimi kopelmi pa lahko zmanjšamo prisotnost dihalnih bolezni in anksioznosti.
Razširjeno gojenje sivke na vrtovih Krasa je zaznati ob prelomu tisočletja. Na Krasu imamo več polj gojene sivke: v Brjah pri Koprivi, v Divači in v Ivanjemu Gradu. Sivka na Krasu ne raste samoniklo.
Uporabni izdelki iz sivke
Iz sivke oziroma v njeni kombinaciji lahko nastane več kozmetičnih kot so eterično olje, čaj, solna kopel, milo, sveče, kreme za nego telesa (losjon za telo, krema za roke, vlažilna krema), dišave za različne namene (za perilo, dom, omare, čevlje …), piling, milo, barva za lase, parfum in ogromno drugih.




V kulinariki prepoznamo sivko tudi kot začimbo, še posebej njene lističe, lahko zamenjamo za rožmarin, ki se enkratno poda z mesom. Brez zadržkov se lahko sivko uporabi v sladkiih jedeh, po navadi v kombinaciji z limono, banano, belo čokolado ali v sirupu. Jedilna sivka je le ena, in to je prava ali ozkolistna sivka.
Sivkino eterično olje ali sivkino dišavno olje je oljnatega videza in otipa, z izrazito sivkino aromo. S sivko ga lahko pridobivamo v cvetu ali s cvetočo zeljo. Sivkino dišavno olje deluje kot naravni antibiotik, antiseptik, antidepresiv ali kot pomirjevalo, pripomore pa tudi pri celjenju ran, pri čemer spodbudi imunski sistem in kožne celice k hitrejši prenovi kože. Z njim se uspešno uravnava mentrualne krče, krvni pritisk in prebavo, služi pa tudi za krepitev srca, blaženje migren, epilepsij in histerij. Po navadi ga uporabljamo v obliki mazila, tudi pri zdravljenju opeklin, največkrat iz širokolistne sivke in lavandine.
Hidrolat (ali rožna voda) nastane pri parni destilaciji cvetov sivke, ki tudi vsebuje majhne učinkovine eteričnega olja in zato podobno kot eterično oljo (vendar v blažji obliki) pomirja, osvežuje in blagodejno vpliva na vse tipe kože. Hidrolati imajo podoben pH kot naša koža, zato se jih lahko redno uporablja za nego kože. Učinkovit je tudi proti pikom komarjev. Gospodinje ga večkrat dodajo v likalnik namesto destilirane vode in s tem odišavijo perilo.
Sivkin čaj je sivkin poparek, ki v primerjavi z eteričnim oljem deluje v blažji obliki. Z njim si pomagamo pomiriti vznemirjenost, živčno izčrpanost, nespečnost in prebavne motnje živčnega izvora. Uporablja se tudi za preprečevanje omedlevice, izpiranje ran in v kombinaciji zdravljenja z drugimi pomirjevali.
Sivkina solna kopel blagodejno deluje na človeka in ga sprosti ter spodbudi žile k boljši prekrvavitvi kože. Aroma sivke pomirja in blaži nemir, zaskrbljenost, stres, pa tudi razdraženo in občutljivo kožo.
Sivkin kis je priporočen za aromatizacijo solat, saj kot smo že omenili se sivko uporablja v prehrani kot začimbo. Za pripravo potrebujemo nekaj vejic oprane sveže sivke, ki jo prelijemo s pol litra belega kisa. Zmes pustimo na temnem mestu od 4 do 6 tednov in nato kis odlijemo in precedimo v steklenico.
Viri:
https://www.bodieko.si/sivka
https://zelenisvet.com/cudezna-moc-sivke-ali-lavande/
https://sl.wikipedia.org/wiki/Sivka
https://nabericaj.si/rastline/sivka/
Spremljajte nas tudi na Facebooku:
