Ob prazniku dela

1.5.2022

Tradicionalni mlaj s slovensko zastavo pred cerkvijo sv. Jurija v Dutovljah

Od tradicionalnih šeg in navad v maju se je pri nas ohranilo okraševanje z mladim zelenjem, ki ima posebno obliko v mlaju. V splošnem je na slovenskem mlaj simbol in zunanje znamenje prazničnega dogajanja, ob različnih priložnostih. Zadnjih 100 let je zelo razširjeno postavljanje mlajev za 1. maj, nekateri ga postavljajo tudi za Jurjevo nedeljo (letos 24.4.2022 ), kar sovpada s prihodom pomladi in simbolno označujejo prebujanje življenja v maju. Mlaj so običajno postavljali mladi, neporočeni fantje. Marsikje postavljanje mlajev ni več le domena fantovskih družb, ampak pritegnejo tudi poročene ali starejše moške, gasilska društva oziroma pri tem sodeluje kar »cela« vas (povzeto po Bogataj, 2011). Pohvale vsem sodelujočim pri postavitvi dutovskega mlaja.

Ob letošnjem mednarodnem prazniku dela, na 1. maj so člani Kulturno razvojnega društva obeležili praznik na različne načine.

Pohod na Volnik

Srečanje s prijatelji iz zamejstva na Volniku

Člani društva Venček smo danes z velikim veseljem sodelovali na pohodu dveh dežel in pri skupnem pitju čaja, ki so ga pripravili navdušeni planinci iz Repentabra, potem pa še pri skupinskem slikanju. Tudi letos smo morali fotografi nagovarjati ljudi, naj se močneje stisnejo drug z drugim. Pa smo, da bi bilo res mogoče zajeti vse prisotne, mimogrede poskrbeli še za tesnejšo povezanost ljudi z vseh vetrov.

Sodelovanje pri prvomajski budnici

Tudi letos nas je na 1. maj prišel pozdraviti orkester Kraške pihalne godbe iz Sežane, v kateri aktivno sodelujejo tudi mladi iz Dutovelj.

Prvomajska budnica v Dutovljah

Prvomajsko budnico smo v Dutovljah spremljali močno budni, saj je bila ura že 12.40! Na večjo budnost pa je zagotovo vplival tudi strah pred dežjem. Ob že dobri uro trajajočem grmenju, temnem nebu in prvih kapljicah dežja smo vsi močno navijali, da bi dež vsaj še malo počakal. In je, saj je orkestru dovolil odigrati kar tri skladbe! Tako kot oni to znajo: živahno, zagnano, strastno, hudomušno in gladbeno dovršeno. Vredno vzklika: ČESTITAMO VAM IN HVALA! .

Člani društva Venček smo v sklopu pogostitve KS Dutovlje pripravili sladke dobrote za pridne glasbenike, ki so vztrajno in veselo igrali že vse od 6. ure zjutraj.

Prispevek in fotografije so pripravili člani društva Venček.

Spremljaj nas tudi na Facebooku: