Praznovali smo Dan državnosti

Kulturno razvojno društvo Venček iz Dutovelj je na predvečer Dneva državnosti 24. junija 2022, organiziralo proslavo v počastitev državnemu prazniku. Svoj prvi kulturni dogodek je društvo obarvalo s poezijo, s plesom, z glasbo in s petjem.

Pot do samostojnosti je bila dolga in težka

V uvodnem nagovoru je predsednik društva Venček, Tomaž Novak poudaril, da je dan, ko se je Slovenija osamosvojila pomembna prelomnica za slovenski narod. Pot do samostojne države ni bila lahka zato je prav, da smo ponosni, da smo državljani Republike Slovenije.

Tomaž Novak, predsednik društva Venček s člani društva Venček

Predsednik društva Venček je poudaril, da društvo nadaljuje tradicijo razvoja kulturne dejavnosti po istoimenskem društvu, ki je delovalo v Dutovljah od leta 1908 do devetdesetih let prejšnjega stoletja. Osrednji dejavnosti društva sta predvsem skrb za kulturo in kulturno dediščino. Tako kot pri predhodnem društvu, ima osrednjo vlogo zborovsko petje. Izrazil je veselje, da se je društvo s pevskim zborom prvič predstavilo ravno v okviru praznovanja Dneva državnosti. Na nastop je zbor pripravljal domačin Dušan Kjuder, ki je na prireditvi zbor tudi vodil in zapel.

#zdravljica #kultura #slovenija

Pevski zbor društva Venček je za uvod v program prireditve uvodoma zapel našo slovensko himno Zdravljico. Sledila je ljudska pesem s Krasa Kambr’ca in pesem Tihi Večer ob mehkih zvokih violončela. Člani društva Kraški šopek so zaplesali v venček slovenskih ljudskih plesov ob spremljavi članov Kraške harmonike, in slovenska narodna pesem je zadonela po Dutovljah.

Člani društva Kraška harmonika in Kraški šopek so se na odru združili v en venček narodnih

Večer je popestrila talentirana plesalka Ajda Fabjan z dvema plesnima vložkoma. Prvi v globokih zvokih kontrabasa izpod strun Vida Antonia. Drugi ples se je odvil v paru z Brecljevim komadom: Ta stol.

Prelepo slovensko noto so na prireditvi vtkale nosilke kraškega ljudskega izročila- članice društva Kraški šopek, s pripovedjo in pesmijo.

Kraški šopek pripoveduje zgodbe s Krasa in ohranja kraško ljudsko izročilo

Kulturni dogodek so obogatili tudi učenci Osnovne šole Dutovlje z recitali slovenske poezije. Vdahnili so noto mladosti in dosejali seme slovenske besede v prelep poletni večer.


Našo tokratno zgodbo s Krasa je zbor društva Venček zaokrožil z narodno pesmijo skladatelja Benjamina Ipavca: Slovenska dežela.

Pevski zbor društva Venček ohranja tradicijo zborovskega petja narodnih in ljudskih pesmi

Za piko na I je veselo vzdušje zbor popestril z Avsenikovo: Slovenija, od kod lepote tvoje in povabili k petju tudi občinstvo. Veselo je bilo!

Dogodek se je zaključil v prijetnem druženju ob domačih dobrotah in brusničnem čaju ter kapljici domačega terana.


Zahvala

Kulturno razvojno društvo Venček se ob tej priložnosti zahvaljuje za sodelovanje Osnovni šoli Dutovlje, ravnateljici gospe Mirandi Novak in učiteljici Sari Žagar ter učencem in staršem nastopajočih. Za sodelovanje in popestritev večera se zahvaljujemo tudi društvu Kraška harmonika in Kraški šopek. Mladima ustvarjalcema Vidu Antoniu in Ajdi Fabjan pa poleg zahvale za umetniški nastop, želimo veter v jadra ob novih priložnostih umetniškega ustvarjanja.

Zahvaliti se želimo tudi Krajevni skupnosti Dutovlje in njeni predsednici gospe Nevi Filipčič, ki nam je v preteklih mesecih prijazno posodila ključ in odprla vrata Bunčetove domačije, da smo lahko vadili za nastop in končno tudi za uporabo dvorišča in infrastrukture Bunčetove domačije na dan prireditve.

Iskrena hvala vsem!