Spomini

na Borisa Pahorja

slovenski pisatelj, * 26. avgust 1913, Trst, † 30. maj 2022, Trst.

Kulturno razvojno društvo Venček je ob smrti našega pisatelja, humanista in svetovljana Borisa Pahorja povabilo k sodelovanju vse dutovce in druge prijatelje slovenske besede, ki so v obdobju bivanja Borisa Pahorja v Dutovljah, ohranili spomin na osebno srečanje z njim. Spomine zbiramo na tem mestu in jih delimo z vami, dragi bralci.

Povabilu se je prvi odzval izr. prof. Ljubo Lah, ki je preživel otroštvo v Dutovljah, ob gostilni “Pri Marički” in delil z nami svoje spomine.

Večino časa je prebil v svoji delovni sobi za pisalnim strojem. Spomladi, poleti in jeseni je tipkal pri odprtem oknu. Ko je občasno šel na sprehod, se je držal sam zase. Družbe z obiskovalci gostilne ni iskal. Družil se je le s povabljenimi.

Spomin na Borisa Pahorja, Ljubo Lah, 31.5.2022


Na naše povabilo se je prijazno odzvala tudi ga. Milena Vovk, Roštova iz Dutovelj in zapisala svoje spomine.

Skozi okno naše učilnice, sem ga večkrat videla, ko je šel na sprehod, iz Gostilne, po kostanjevem drevoredu, do železniške postaje in nazaj.  Vsi smo vedeli, da je pisatelj in ga tudi občudovali.

Milena Vovk iz Dutovelj, 1.6.2022
Boris Pahor, MIlena in Bojan Vovk, 2021
Boris Pahor- zanimal se je za aktualne dogodke in bil z vsem na tekočem do zadnjih dni

Spomin na podelitev priznanj za bralno značko v Osnovni šoli Dutovlje in prisotnost Borisa Pahorja je obudila tudi bivša učiteljica slovenščine, ga. Ivanka Turšič.

Ker smo bili sosedje, se srečevali, se pogovarjali, smo ga prosili, da je prišel med naše bralce, na naše slavnostno podeljevanje Kosovelove bralne značke. Z veseljem je prišel med učence, jih nagovoril, pohvalil. Vsakemu je segel v roko, mu čestital in izročil značko. Bilo je svečano.

Ivanka Turšič iz Dutovelj, 4.6.2022


Misli Borisa Pahorja

V Slovenijo je vredno verjeti, saj je v teku zgodovine večkrat pokazala na svojo edinstvenost. Slovenski človek je eden najbolj kulturnih in najprimernejših za evropskega človeka. Le bežen pogled nazaj nam pokaže na izjemne umetnike, kiparje, literate, na drugi strani pa se nam odpira množica znanstvenikov, izumiteljev, ki so s svojimi idejami spreminjali svet

Naslovna fotografija: zgoraj levo gostilna Pri Marički, zgoraj desno sanatorij za pljučne bolezni, spodaj levo železniška postaja, spodaj desno panorama Dutovelj. Razglednica je bila odposlana. Datum na poštnem žigu ni berljiv. Ročno napisan datum: 8. 9. 1926. Vir: http://www.kamra.si

Spremljajte nas tudi na: