In Memoriam

Boris Pahor

slovenski pisatelj, * 26. avgust 1913, Trst, † 30. maj 2022, Trst.

Veljal je za enega najpomembnejših slovenskih zamejskih pisateljev, obenem je tudi eden najbolj prevajanih slovenskih avtorjev. Objavil je 14 romanov. Njegova dela so prevedena v francoščino, nemščino, srbohrvaščino, madžarščino, angleščino, španščino, italijanščino, katalonščino, finščino in esperanto. Na prvem mestu med prevodi je Nekropola, roman o pisateljevem življenju v taborišču Natzweiler-Struthof. Večkrat so ga omenjali kot kandidata za Nobelovo nagrado za književnost. Bil je prejemnik številnih priznanj, med njimi Prešernove nagrade (1992), srebrnega častnega znaka Republike Slovenije (2000), reda za izredne zasluge Republike Slovenije in Italije (najvišje italijansko in slovensko državno odlikovanje, 2020) in francoskega reda legije časti (najvišje francosko državno priznanje, 2007).

Človek je inteligentno bitje in najprej mora biti svoboden. Zagotovljeno mu mora biti, da se sam odloča, kam bo šel in kam ne, svoboden pa mora biti tudi v svojem mišljenju. Pomembna je tudi resnica. Človek naj ugotovi, kaj je res, kaj je gotovo, in to naj zagovarja.

Boris Pahor (Poljanka Dolhar, Primorski dnevnik, 30.5.2022)

Boris Pahor je občasno živel in ustvarjal v Dutovljah več kot dvajset let. Prihajal je z belim Fiatom 127 in ga parkiral ob gostilni pri Marički. Tako smo vedeli, da je doma. Tu se je srečeval s svojimi prijatelji, znanimi slovenskimi pisatelji. Veliko se je zadrževal v parku sedanjega Doma na Krasu, kjer je bila v letih njegovega bivanja Osnovna šola Dutovlje. Leta 2016 je na svojo željo obiskal novo Osnovno šolo in prisotnim učiteljem in učencem dejal: “Dijakom bi rad povedal, kako je v resnici nekoč bilo tukaj.” Tako je začel svojo izčrpno pripoved, ki je učence spodbudila, da so ga tudi marsikaj vprašali. Veselilo ga je, da imajo dandanes učenci tako dobre pogoje za učenje, lepo šolo in knjižnico, v katero lahko zahajajo. Poudaril je, da moramo biti vsi skupaj ponosni na svoj materni jezik in ga negovati, saj bomo kot narod le tako preživeli. Svoj obisk je zaključil z mislijo “Ostanite prijatelji knjižnice”. V spomin na dogodek je pustil kratko zabeležko v šolski spominski knjigi. Učenci so mu v zahvalo podarili šolsko glasilo in piškote, ki so jih sami pripravili zanj. Dogodek je ostal v lepem spominu.

Boris Pahor na srečanju z učenci OŠ Dutovlje, 26.10.2016, Arhiv OŠ Dutovlje

Več o njegovem življenju in delu


Vaše spomine bomo objavili na spletni strani.

Spominska soba Borisa Pahorja v Dutovljah

V spomin na Borisa Pahorja je bila od torka, 31. maja do četrtka, 2. junija 2022, od 16. do 18. ure odprta žalna knjiga na Bunčetovi domačiji v Dutovljah, kjer je urejena pisateljeva soba. Misli, zahvale in besede slovesa se sprejemajo tudi po pošti na naslov Krajevna skupnost Dutovlje, Dutovlje 65, 6221 Dutovlje ali na elektronski naslov tdkras@gmail.com.

Spomiska soba Borisa Pahorja v Bunčetovi domačiji, foto: @VisitKras
Film britanske medijske hiše BBC: Človek, ki je videl preveč (The man who saw to much)- angleška verzija, 2019. Na fotografiji novinarka Neva Zajc, ki je soustvarjala dokumentarni film o Borisu Pahorju.

Misli Borisa Pahorja