Arhiv Dutovskega utripa

Na tej strani so arhivirana pretekla obvestila Društva Venček, ki jih ustvarjamo v posebni rubriki Dutovski utrip, z namenom boljše preglednosti.

Jaslice so del slovenske tradicije, prisotne tudi v Dutovljah

25. 12. 2022

Jaslice predstavljajo umetniško uprizoritev rojstva Jezusa Kristusa, ki jih tradicionalno postavimo pod novoletno smrečico.

Prvi ki je upodobil jaslice in jih prenesel v krščansko izročilo je bil sv. Frančišek Asiški (1181–1226). Sprva je bila postavitev hišnih jaslic v domeni plemstva in bogatih družin, kasneje pa so jih dobili tudi preprosti ljudje. V Evropi so jih po različnih deželah prevzemali v različnih obdobjih. V Rimu so po domovih jaslice postavljali v začetku 17. stoletja, v nemško govorečih deželah v drugi četrtini 17. stoletja, na Avstrijskem v začetku 18. stoletja, na Češkem pa so bile doslej znane najstarejše jaslice postavljene leta 1562. Na slovensko ozemlje so upodobitve Kristusovega rojstva prišle s predstavniki frančiškanskega reda, v prvi polovici 17. stoletja.

Tradicija postavljanja jaslic se je dodobra utrdila tudi v Dutovljah. Naše domove po Dutovljah krasijo različne jaslice. Te, ki jih predstavljamo spodaj, so v Dutovljah doma že stoletje. Zanimiva je upodobitev pastirjev in ostalih spremljajočih podob uprizoritve dogajanja. Predstavljen je slovenski človek iz preteklega obodbja pri vsakdanjih opravilih, kar je pomemben artefakt naše snovne dediščine.

Več fotografij jaslic si lahko ogledate v našem novem članku: Jaslice pri nas doma.

Dutovske jaslice


Utrip iz dutovskega božično-novoletnega sejma

18.12. 2022

Včeraj popoldne je na Bunčetovi domačiji pričakalo prihod Božička in Dedka Mraza veliko število otrok.

Pred prihodom dobrih mož so si z zanimanjem ogledali igrico Živali pri babici Zimi  v izvedbi dramske skupine Smukvice.

Na dvorišču Bunčetove domačije so organizatorji zakurili ogenj, da so se obiskovalci sejma in ponudniki svojih izdelkov na stojnicah lahko pogreli. Obiskovalci so na stojnicah lahko zbirali med različnimi izdelki ponudnikov. Zbirali so se tudi prispevki v dobrodelne namene. 

Utrip iz gledališke igrice

Utrip iz božično-novoletnega sejma

Sodelovali so:
TinKa
Lanika
Izabela Furlan Art
Cvetličarna IRIA
Vinska klet Štok
Športno kulturno razvojno društvo Na Placu
Td Kras
ŠKUDT Kopriva
Vovk Janko
Škratka Milena Živec – Palčica pomagalčica // Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki
A.K. Fish Photos

❗️ Sprememba prometne ureditve v Dutovljah na “Placu”

16.12.2022

Pred dnevi so se na desni strani vozišča iz smeri Štanjel proti Sežani, v razdalji od Bunčetove domačije do vstopa do križišča za Dol pri Vogljah in Repen- v dolžini 60 metrov- namestile nove prometne označbe za prepovedano parkiranje in ustavljanje.

Za voznike je slabo viden prometni znak postavljen za Bunčetovo domačijo, zato je smotrno, da vas obvestimo o spremembi prometne signalizacije.

Prilagamo še trenutno veljaven predpis, ki natančno določa kje in kako se lahko ustavlja in parkira. Klikni TU.


Prejeli smo prvi zapis spomina o Prazniku terana in pršuta

15.12. 2022

Tekmovalki za kraljico terana in pršuta tekmujeta, na desni zmagovalka Nika Trobec iz Krajne vasi

Na naš javni poziv po zbiranju spominov na Praznik terana in pršuta se je odzvala ga. Milena Vovk iz Dutovelj, Roš’tova.

Pripovedovala je o prvem in enaintridesetem Prazniku terana in pršuta.

Vabljeni k branju!


Božično-novoletni sejem v Dutovljah

15.12. 2022

Vir: Facebook Vaške skupnosti Dutovlje

Osnovna šola Dutovlje vabi na novoletno prireditev

12.12. 2022

Vabljeni na novoletno prireditev otrok osnovne šole Dutovlje.

V četrtek, 15. decembra 2022, ob 17. uri v Osnovni šoli Dutovlje.

Na prireditvi bodo učenci ponudili svoje izdelke in prejete prostovoljne prispevke namenili šolskemu skladu in za organizacijo valete, zaključnih letnikov.

Vljudno vabljeni!


Tudi v Dutovljah se bodo prižgale lučke

4.12. 2022

Deni Ristovski in Vaška skupnost Dutovlje vabita na prižig lučk in obisk Miklavža.

Ho-ho-ho veseli DECEMBER je tu 🎄🎁

🌟Vstopamo v praznični december, ki je poln pričakovanja, hrepenenja ter želja🌟 .

➡ Vljudno vabljeni dne 05.12.2022 ob 18:00 na prižig lučk pred Bunčetovo domačijo.

Vse otroke prosijo, da z doma narejenimi okraski pomagajo okrasiti drevesce pred Bunčetovo domačijo 🎄.


1.12. 2022

Županovo priznanje prejela predsednica KS Dutovlje

ga. Neva Filipčič in g. David Škabar

V decembrski izdaji Kraškega obzornika smo se seznanili, da je na svetega Martina, ob blagoslovu novega vina, (danes že bivši) sežanski župan g. David Škabar podelil posebno županovo priznanje ga. Nevi Filipčič za posebne zasluge pri razvoju dutovske krajevne skupnosti, ki jo je po njegovih besedah uspešno vodila dva mandata. Kot je Filipčičeva povedala, je to priznanje za celotno ekipo Krajevne skupnosti in za napore, ki so jih vložili zlasti v urejanje placa in cerkve v zadnjem času kot tudi Bunčetove domačije. Dodala pa je še: »Pred nami je tudi pomemben projekt postavitve kamnitega grozda na vhod v Dutovlje kot simbola najmanjšega vinorodnega okoliša Kras.«.

Celotna publikacija je dostopna TU.

Pri tem bi želeli poudariti, da je v preteklem letu dni aktivno delovala Civilna pobuda za spoštovanje dediščine Dutovelj, ki je odločno nasprotovala sodobni preureditvi “Placa” in novi ureditvi parkirišča pred cerkvijo, ki je vas arhitekturno degradirala, vendar je bila Civilna pobuda v celoti preslišana. Več o poteku prenove in apelih civilne družbe po dialogu in po upoštevanju mnenj vseh je zapisano TU.

V razmislek: Ali je Dutovce kdo vprašal kaj si mislijo o postavitvi kamnitega grozda v vasi? Kdo ga bo financiral? Ali je res lahko pomemben projekt v vasi kamnit monument ob tem, da imajo ljudje kar nekaj osnovnih bivanjskih težav, tako z dostopom do ekološkega otoka, dostopom do avtobusnega postajališča (ki ga po prenovi “Placa” ni več) in z dejstvom, da nekatere hiše v vasi še vedno nimajo dostopa do čiste pitne vode? Verjetno pa se v vasi najde še kakšna druga potreba ljudi prej kot je postavitev kamnitega obeležja. O takšnih projektih bi morala odločati širša skupnost.


21.11. 2022

Vaščani Dutovelj so izvolili novo vodstvo

Včeraj so po Sloveniji potekale lokalne volitve, kjer smo volili predstavnike lokalnih oblasti: župana, občinske svetnike in člane Krajevnih skupnosti.

V Dutovljah sta največje zaupanje vaščanov pridobila g. Deni Ristovski in g. Bojan Ravbar, ki bosta prevzela mandat vodenja ožjega dela občine za vas Dutovlje, do leta 2026. Čestitamo in vama želimo uspešno vodenje!


14.11. 2022

Predstavitev nove knjige o življenju Lovra Žvaba tokrat v Komnu

Niz predstavitev nagrajene knjige avtorja Ivana Vogriča, poznavalca našega vaščana in rojaka Lovra Žvaba, se nadaljuje v tem tednu v Knjižnici v Komnu (Komen 118), v petek 18. novembra ob 18.30.

Dogodek organizira Kosovelova knjižnica Sežana. Gosta dogodka bosta publicist in kulturni zgodovinar Ivan Vogrič, avtor več knjig in Saša Šušteršič, kulturna zgodovinarka iz Dutovelj. VSTOP PROST! Vljudno vabljeni.

Prireditev je povezana s 170-letnico rojstva Lovra Žvaba, glavnega lika romana, oz. nedavnim odkritjem plošče v njegov spomin v rodnih Dutovljah. Zapis o Lovru Žvabu je dostopen na tej spletni povezavi.


10. 11. 2022

Letos bo Martinovanje na Krasu pestro

V Dutovljah bodo za goste odprte vinske kleti od petka 11. do nedelje 13. novembra. Program Martinovanja se bo odvijal na več lokacijah:

PETEK, 11. novembra 2022
18.00 – Blagoslov mladega vina s kulturnim programom
18.00–19.00 – Ura pravljic – pravljično martinovanje za najmlajše s knjižničarko Marjo Filipčič Mulič

SOBOTA, 12. novembra 2022
10.00–16.00 – Odprta vrata Bunčetove domačije, Pepinega kraškega vrta in sobe Borisa Pahorja. Voden ogled, cena 1 vinski kupon.
12.00–17.00 – Martinova kulinarična ponudba – osrednji vaški trg
20.30 – Martinov rock’n’roll

Foto Visit Kras

Naj ostane vino del kulinaričnega doživetja, zdravljica in ne pijača za žejo. Z manjšimi požirki vino bolj kvalitetno okušamo, hrana pa dobi svoj žlahtni okus. Želimo vam veselo in pristno Martinovanje na Krasu. Celoten program dogajanja je dostopen TU.

7. 11. 2022

Sprejem domačinov pred hišo Marka Švare v Dutovljah

Slovenske zastave so zaplapolale po Dutovljah v čast Marku Švari, našemu svetovnemu podprvaku v balinanju. Marko je s svojimi talenti in profesionalno športno zavzetostjo dosegel odličen uspeh, na katerega smo ponosni Dutovci, Kraševci in vsi ostali Slovenci. Čestitamo!

Sprejem Marka v Dutovljah bo DANES v Bunčetovi domačiji ob 19. uri. Vabljeni!

5.11. 2022

Marko Švara iz Dutovelj- svetovni podprvak v balinanju

Naši balinarski podprvaki (Foto: FB, BZS)

Čestitke Marku Švara iz Dutovelj za SREBRNO MEDALJO 🥈 posamično in BRONASTO MEDALJO🥉v igri dvojic, na svetovnem prvenstvu balinanja v Turčiji!

V konkurenci 37 držav je Slovenija 🇸🇮 prejela 3 srebrne in 2 bronasti medalji. Bravo fantje! Kar dve iz zbirke petih je odnesel dutovski Marko. Ponosni smo na Marka, ki je prinesel v Dutovlje in na Kras srebrno in bronasto odličje.
Balinarska zveza Slovenije bo sprejem reprezentance na letališču Jožeta Pučnika priredila v nedeljo 6.11.2022 ob 19. uri.

Sprejem Marka v Dutovljah bo v Bunčetovi domačiji v ponedeljek 7.11.2022 ob 19. uri. Vabljeni!

2.11. 2022

Razstava in voden ogled fresk v cerkvi sv. Jurija – Dutovlje

Cerkev sv. Jurija v Dutovljah

V Dutovljah bo na ogled razstava posvečena škofu Piccolomini-ju, ki je leta 1450 posvetil farno cerkev sv. Jurija v Dutovljah.

Razstavo bo predstavila avtorica ga. Branka Sulčič- Sulli v soboto 5. novembra 2022 ob 16.00 uri v Bunčetovi domačiji. Po predstavitvi bo možen voden ogled gotskih fresk v cerkvi sv. Jurija.

Razstava in ogled fresk bosta dostopni tudi v sredo 9. in v četrtek 10. novembra med 17. in 18. uro ter v nedeljo 13. novembra 2022 med 10. in 11. uro.

Več informacij o zgodovini cerkve in njenem arhitekturno-kulturnem pomenu je dostopnih na tej povezavi.

Vabljeni!

30. 10. 2022

Jesensko sonce vabi na Kras

Pogled na vinograde ob Teranovi poti

Društvo Venček vabi domačine in obiskovalce k raziskovanju naših starih poti med suhozidi.

Teranova pot je priljubljena pohodniška pot, ki nudi lepe razglede na Dutovlje in po naši okolici, sprehod po svežem zraku pa krepča naše zdravje.

Vabljeni k deljenju fotografij na poti na vaših družbenih omrežjih. Mi jih bomo delili skupaj z vami na našem Facebook profilu.

20. 10. 2022

Odziv Društva Venček na Načrt sanacije požara na Krasu

Po požaru se rastlinje počasi obrašča

Kulturno-razvojno društvo Venček se je odzvalo na objavljeni Predlog načrta sanacije gozdov, poškodovanih v požaru Goriški Kras od 15. julija do 1. avgusta 2022, ki ga je objavilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za namen javne obravnave.

Predlog načrta smo člani društva Venček skrbno prebrali in podali naše stališče do objavljenega gradiva ter nekaj konkretnih predlogov s ključnim ciljem, da se ohrani in zaščiti tako nepremična kulturna dediščina kot tudi kulturna krajina KRASA. Dopis je dostopen TU.

8. 10. 2022

Vabilo na gobarsko razstavo v Dutovljah

VSE OBISKOVALCE KRAŠKEGA GOZDA ŽELIMO SPOMNITI NA GOZDNI BONTON. KLIKNI TU!

8. in 9. oktobra 2022 bo v Bunčetovi domačiji na ogled razstava svežih gob v organizaciji Gobarskega društva Sežana. Razstava je odprta od 10.00 do 18.00 ure. VSTOP PROST.

Na te lepe jesenske dni se velikokrat sprehodimo do gozda, po gobe, šipek, na sprehod, … Z gozdovi ravnajmo spoštljivo! Zavedajmo se, da so gozdovi preplet gozdne in kmetijske krajine, raznovrstnost rastlinskih in živalskih vrst, izjemnost posameznih dreves, obnovljivi viri energije in surovin in imajo blagodejen vpliv na celotno okolje.

Društvo Venček spodbuja ZELENO mobilnost

21. 9. 2022

Celostna prometna strategija občine Sežana (na sliki Dutovlje) –> KLIK

🚗Ste mobilni? Si želite ostati mobilni?

🌍 Ali si želimo zmanjšati podnebne spremembe in prispevati tako, da se prilagodimo tudi s svojimi mobilnimi navadami?

🤔 Kako se pripeljati iz kraja v kraj, čim bolj poceni in ob pravem času? Kako priti iz enega konca mesta na drugi?

V Evropskem tednu mobilnosti si Društvo Venček prizadeva, da bi spodbudila razmišljanja naših sovaščanov in občanov Občine Sežana o tem kako se prevežamo z avtomobili in katere so bolj zdrave in okolju prijazne alternative lastnih prevozov. Zato smo se odločili za sodelovanje v anketi Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov, ki želi raziskati naše potovalne navade. Uresničiti želimo cilj, da se poišče okolju prijazen model naše mobilnosti po Krasu in Brkinih. Najmanj kar lahko prispevamo k skupnemu okoljskemu cilju je, da izpolnimo anketo in skupaj poiščemo ustrezne rešitve– je kratka in enostavna: KLIKNI in prispevaj k bolj zdravim navadam tudi ti.

MLADI ~ vabljeni k sodelovanju

9. 9. 2022

VEČ INFORMACIJ –> klikni

Kulturno razvojno društvo Venček iz Dutovelj vabi mlade k aktivnemu sodelovanju v društvu. Svoje interese, želje in ustvarjalne ideje lahko uresničiš v sodelovanju z društvom Venček. Še posebej vabljeni dijaki gimnazij, ki morate vsako leto izpolniti tudi obveznost obveznih interesnih vsebin. O obsegu dela se dogovorimo tako, da se vam prilagodimo in izdamo potrdilo. Pišite nam e-naslov: drustvo.vencek@gmail.com.

Podeljene pohvale in priznanja župana Občine Sežana

2. 9. 2022

Podelitev pohval in priznanj v Interpretacijskem centru Botaničnega vrta v Sežani

Župan Občine Sežana je v petek 2.9.2022 podelil priznanja in zahvale v sklopu akcije Občina Sežana v cvetju 2022. Priznanje je med drugimi vasmi prejela vas Skopo. Nagrado je prevzela predsednica Krajevne skupnosti Dutovlje ga. Neva Filipčič. V Dutovljah sta priznanje prejela tudi ga. Alenka in g. Bojan Miklavec za okroglo njivo. Priznanje je bila podeljeno tudi Domu na Krasu in enoti Vrtca Sežana v Dutovljah.

Podeljene so bile tudi pohvale najuspešnejšim učencem in dijakom, ki so šolanje zaključili v šolskem letu 2021/2022. Priznanja devetim učencem Osnovne šole Dutovlje je skupaj z županom g. Davidom Škabarjem podelila ravnateljica ga. Miranda Novak. Priznanje za odličen uspeh in glasbena udejstvovanja v godalnih in drugih orkestrih je prejela iz rok ravnatelja Glasbene šole Sežana g. Iva Bašiča učenka glasbene šole, dijakinja iz Dutovelj.

Čestitke vsem nagrajencem! Kulturno-razvojno društvo Venček želi učencem in dijakom uspešno šolanje ter ustvarjalno življenjsko pot, kjerkoli vas bo zanesla. Nagrajencem hortikulturnih priznanj pa čim lepše vreme, da bodo vaša vrtna prizadevanja dosegla čim boljše rezultate, krasila našo okolico in nam prinašala osebno zadovoljstvo.

Občinsko priznanje 2022 tudi organizatorjema Praznika terana in pršuta

30. 8. 2022

Peter Gec, Branko Može in Župan David Škabar

V 50 letih organizacije Praznika terana in pršuta se je ta odvijal v različnih oblikah, na različnih lokacijah ter v organizaciji različnih izvajalcev. Po besedah župana Davida Škabarja je med vsemi organizatorji zagotovo posebej izstopal nerazdružljiv tandem: Peter Gec in Branko Može, oba iz Dutovelj.

Na podelitvi priznanj je bila izrečena pohvala, da sta se izkazala tudi kot dobra in iskrena človeka ter uspešna podjetnika s številnimi svežimi idejami. Z edinstvenim humorjem in požrtvovalnim delom, ki ga opravljata na preudaren način, si še vedno prizadevata za enotno skupnost, kjer občane s pomočjo različnih aktivnosti in programov sodelovanja spodbujata k druženju, izmenjavi izkušenj, spoznavanju kultur in gradnji prijateljstva.

V zahvalo za dolgoletno organizacijo in za izjemno promocijo Občine Sežana in Krasa pri izvedbi kulturno-etnološkega festivala Praznik terana in pršuta v Dutovljah Občina Sežana podeljuje Petru Gecu in Branku Možetu plaketo Srečka Kosovela za leto 2022. Podrobnejša utemeljitev podeljenega priznanja je dostopna tu.

NAPOVEDUJEMO: Kulturno-umetniški dogodek Sledi Kosovelj v Boliviji

22. 8. 2022

Srečko Šušteršič in Ejti Štih

2 slovenska ustvarjalca – 2 duši Bolivije se predstavita: Srečko Šušteršič in Ejti Štih. Več informacij o dogodku.

Vaški svet Kosovelje v sodelovanju s Kulturno razvojnim društvom Venček iz Dutovelj organizira v nedeljo 4. septembra 2022, ob 15.oo uri dva kulturna dogodka s skupnim naslovom Sledi Kosovelj v Boliviji. Čeprav majhna, a srčnih ljudi polna kraška vasica Kosovelje, bo to nedeljsko popoldne ponudila butično kulturno-umetniško dogajanje, ki je na podeželju Krasa že prava redkost. Ob tej priložnosti smo objavili novo zgodbo Sledi Kosovelj v Boliviji.

Društvo Venček se predstavi na 50. Prazniku terana in pršuta

15. 8. 2022

Na 50. jubilejnem Prazniku terana in pršuta se je v nedeljo 14.8.2022 na osrednjem trgu v Dutovljah poleg drugih društev iz Dutovelj predstavilo tudi naše. Pripravili smo stojnico z našimi promocijskimi gradivi in jo opremili v avtentičnem stilu z nekaj starimi kraškimi detajli. Veliko obiskovalcev je z zanimanjem prisluhnilo naši predstavitvi, predvsem domačini. Ponudili smo jim domače zgodnje grozdje, bonbone in bezgowc.

Zapisali smo novo zgodbo ob 50. jubilejnem Prazniku terana in pršuta. KLIKNI!

Društvo Venček se predstavi

13. 8. 2022

Društvo Venček je s strani Krajevne skupnosti Dutovlje dobilo priložnost, da se predstavi na 50. Prazniku terana in pršuta, v nedeljo 14. avgusta 2022 od 11.00 do 15.00 ure.

Vljudno vabljeni k obisku naše stojnice, na osrednjem vaškem trgu v Dutovljah.

Društvo Venček prejelo čestitke akademika Komelja

10. 8. 2022

Društvo Venček je danes prejelo častitljivo priznanje za vloženi napor in odlično pripravo dogodka “Poklon Lovru Žvabu”, s strani akademika Milčeta Komelja, podpredsednika za humanistične, družboslovne in umetnostne vede pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Kulturni program in slavnostna obeležitev 170. obletnice rojstva Lovra Žvaba sta potekala 7. avgusta 2022, pred njegovo rojstno hišo v Dutovljah. Gospod akademik nam je poleg zahvale in čestitk zaželel tudi te besede: “Vam in Vašemu društvu želim še naprej veliko uspehov pri prizadevanju, da Dutovlje in z njimi Kras in vsa Slovenija ohranijo svojo kulturno istovetnost in tradicijo z zavestjo o velikih duhovih svojega kraja.”

Člani društva Venček smo izjemno ponosni, da so naše delo in prizadevanja priznana v najvišji nacionalni znanstveni in umetnostni ustanovi v Sloveniji.

Fotografija naslovnice: avtor Marjan Tavčar, slikano iz Dutovskega turna, leta 2016.

Spremljaj nas tudi na Facebooku: