Arhiv Obvestil

Na tej strani so arhivirana pretekla obvestila Društva Venček, z namenom boljše preglednosti.

8. 11. 2022

Vabilo na otvoritev veličastnega baročnega stopnišča v Štanjelu

11. november 2022, ob 14 uri, na dvorišču Gradu Štanjel

Višja strokovna šola, program oblikovanje kamna je pod vodstvom profesorjev šole in pod okriljem Inkubatorja Sežana sprejel izziv obnove starega baročnega stopnišča na dvorišču Gradu Štanjel. Nastala je izjemna arhitekturno-oblikovalska in kamnoseška stvaritev. Dobavitelj kakovostnih kamnitih obdelovancev Marmor Sežana. Obnova je bila izvedena v skladu s konservatorskimi smernicami ZVKDS OE Nova Gorica. Investitor projekta je Občina Komen. Vsi elementi stopnišča so ročno obdelani.

Nastalo je presežno delo, ki bo popestrilo arhitekturno dediščino Štanjela in nadgradilo butično turistično ponudbo Krasa. Kulturno razvojno društvo Venček čestita vsem udeležencem projekta!

Obnovljeno baročno stopnišče v Štanjelu

Hommage kamnu pa smo zapisali tudi na spletni strani Društva Venček v sodelovanju s Partnerstvo kraške suhozidne gradnje.

4.11. 2022

Vabilo k sodelovanju v akciji #mojkras

Motiv kraške krajine jeseni

Kulturno razvojno društvo Venček vabi vse navdušence narave in ostale ljubitelje lepega, da se nam pridružijo pri zbiranju jesenskih fotografij Krasa. Informativno – izobraževalna akcija #mojkras se izvaja z namenom ozaveščanja o ohranjanju naravne podobe Krasa. Strokovna komisija bo izbrala 3 najlepše motive ujete v vaš objektiv. Nagrada prvim trem nagrajencem bo košarica zdravega jesenskega sadja s Krasa.

Več informacij je dostopnih na tej povezavi.

28. 10. 2022

Razprava o prenovi vojaške kapele v Kosoveljah

Razpravljalci na okrogli mizi

Okrogla miza o razvojnih priložnostih kulturne dediščine je potekala v sredo, 26. 10. 2022 na Občini Sežana. Organiziral jo je LAS Krasa in Brkinov na pobudo člana Skupščine LAS, g. Dušana Luina ter Razvojnega društva Pliska.

Cilj okrogle mize je bila razprava o razvojnih priložnostih obnove kulturne dediščine 1. svetovne vojne in ponovna vzpostavitev vojaške kapele Feldspitala 808 pri Kosoveljah ter možnih turistično-razvojnih učinkih. Kapela je edinstvena v tem prostoru, ni bila začasna, saj je razvidno, da je bila narejena po načrtih. Namenjena je bila duhovni oskrbi vojakov in osebja. Potreben je pietetni pristop ter fizična obnova in potem digitalizacija. Kot primer dobre prakse je bil izpostavljen Parka vojaške zgodovine v Pivki.
Celoten potek okrogle mize, razprava in zaključki so dostopni na tej povezavi.

16. 10. 2022

Vabilo na okroglo mizo o vojaški kapelici v Kosoveljah

26. oktobra 2022, ob 17.00 uri bo v Mali sejni dvorani na Občini Sežana, v organizaciji ORA, potekala okrogla miza o nameri rekonstrukcije vojaške kapelice v Kosoveljah. VSTOP PROST.

Izhodišča za razpravo na dogodku so na tej spletni povezavi.

Vabilo na dobrodelni koncert SKUPAJ ZA KRAS

27. 9. 2022

Več informacij o programu je na voljo TU.

29. septembra 2022 ob 20.00 uri bo v dvorani kotalkališča Renče (Trg 31) potekal dobrodelni koncert z namenom zbiranja prostovoljnih prispevkov, ki bodo namenjeni obnovi pogorelega Krasa. Vstop je prost. Lepo vabljeni.

Pomembno je, da razumemo in širimo zavedanje o ohranjanju naravne in kulturne dediščine- predvsem avtentičnih, a krhkih suhozidov Krasa. S tem povečujemo vrednost našega skupnega prostora, za boljšo prihodnost.

Otvoritev Evropskega tedna kulturne dediščine

23. 9. 2022

Evropski teden kulturne dediščine –> KLIK

Od 24. septembra do 10. oktobra 2022 se bo po Sloveniji zvrstilo v 170 krajih kar 400 različnih dogodkov. Celoten program je dostopen TU.
Osrednjo prireditev v Narodnem muzeju Slovenije je spremljalo tudi odprtje razstave Vaš Plečnik, v počastitev 150. obletnice rojstva našega največjega arhitekta Jožeta Plečnika. Razstavo so pripravili dijaki srednjih gradbenih šol in študentje arhitekture. Slavnostnega odprtja Evropskega tedna kulturne dediščine, 23. septembra 2022, smo ne na povabilo Zavoda za varstvo kulturne dediščine udeležili tudi člani društva Venček.

ZAKAJ in KAKO izvesti projekte sanacije kulturne dediščine?

18. 9. 2022

Fotografija kapelice iz Kosovelj iz 1. svetove vojne

Občina Sežana skupaj s krajani Kosovelj organizira strokovni posvet, kjer bodo skupaj z vabljenimi strokovnjaki iskali konkretne odgovore na vprašanji. VABILO –> KLIKNI.

KDAJ? V četrtek, 22. septembra 2022, ob 17. uri v srednji dvorani Kosovelovega doma Sežana. VSTOP PROST!

Program posveta –> KLIKNI.

Iztočnice za diskusijo so na voljo –> TU.

Mednarodni literarni festival Vilenica 2022 odprt

5. 9. 2022

VEČ INFORMACIJ O PROGRAMU VILENICA–> klikni

S podelitvijo Lavrinove diplome LUDWIGU HARTINGERJU v Kosovelovem domu v Sežani, se je pričel uradni program mednarodnega literarnega festivala Vilenica, ki bo trajal vse do nedelje 11. septembra 2022 na različnih lokacijah po Sloveniji. Festival poteka pod geslom: Kako daleč je dom? in obravnava aktualno problematiko begunstva.

Vabljeni na vrhunec festivalskega dogajanja v soboto 10. septembra 2022:

  • Literarna matineja na Gradu Štanjel: ob 10.30 Presečišče lepote – predstavitev dvojezične pesniške zbirke Milana Dekleve in ob 11.00 Literarno branje – Krasne besede
  • v jami Vilenica (Lokev): ob 18.30 Slovesna podelitev nagrade vilenica za leto 2022 Amandi Aizpuriete.

60. Obletnica smrti Maksa Fabiania

14. 8. 2022

Regulacijski načrt popotresne Ljubljane, 1895

Maks Fabiani, za Jožefom Plečnikom največji slovenski arhitekt, je bil rojen v Kobdilju 29. aprila 1865. Umrl je v 98. letu 14. avgusta 1962 v Gorici v Italiji.

Prvi arhitekt svojega časa z doktoratom iz urbanizma. Univerzitetni profesor na Dunaju, arhitekt, krajinski arhitekt, slikar, pisatelj, inovator, humanist, popotnik, politik in vizionar. Zasnoval je prvi urbanistični načrt za obnovo popotresne Ljubljane konec 19. stoletja, po katerem se je kasneje zgledoval arhitekt Jože Plečnik. Njegovo najpomembnejše delo na področju krajinske arhitekture je zasnova Ferrarijevega vrta v Štanjelu na Krasu. Društvo Venček je ob obeležitvi 60 let smrti Maksa Fabiania, objavilo zgodbo o Maksu Fabianiju: Maks Fabiani – Zgodbe s Krasa (dutovlje.si).

Jubilejni, 50. Praznik terana in pršuta

9. 8. 2022

Da je Kras prepoznan že po celem svetu je zaslužen tudi na naš Praznik terana in pršuta. Prejšnji teden je na vinsko pokušino v Dutovlje prišel celo britanski premier g. Boris Johnson s svojo ženo. Pridite na pokušino tudi vi in poveselite se z nami na 50. Prazniku terana in pršuta: 50. jubilejni Praznik terana in pršuta – Zgodbe s Krasa (dutovlje.si).

Poklonili smo se Lovru Žvabu, ob 170. obletnici rojstva

8. 8. 2022

7. avgusta 2022 zvečer smo se poklonili LOVRU ŽVABU, kulturno-zgodovinskemu publicistu, narodnemu buditelju, zbiratelju in zapisovalcu ljudskega izročila, tajniku Slavjanske čitalnice v Trstu in uredniku časopisa Edinost, ki se je rodil 9. avgusta leta 1852 v Dutovljah. Slavnostni dogodek je spremljal kulturni program kulturnih društev Venček in Kraški šopek s podrobnejšo predstavitvijo življenja in del Lovra Žvaba. Reportaža iz dogodka je dosegljiva tu: Poklonili smo se Lovru Žvabu – Zgodbe s Krasa (dutovlje.si).

O DOGODKU JE POROČALA TUDI TELEVIZIJA RAI3

Dogodek je popestril tudi g. Ivan Vogrič, ki je predstavil nov, nagrajeni roman Drezanje v osje gnezdo. Roman opisuje avanturistično potovanje Lovra Žvaba v prostovoljno srbsko vojsko proti Turkom in del življenjskega obdobja, ki ga je preživel v Ljubljani. VEČ…

Danes obeležujemo 102. obletnico rojstva Josipa Tavčarja

31. 7. 2022

Spominska plošča Josipu Tavčarju na Bunčetovi domačiji

Josip Tavčar, dramatik, kritik in publicist  se je rodil 31. julija 1920 v Dutovljah, a je že kot otrok z družino zapustil rodne Dutovlje in odraščal v Trstu. Italijanske šole je obiskoval v času fašizma, zato je Slovensko govoril le doma. Ker se ni učil slovenskega knjižnega jezika je začel pisati najprej v italijanščini. V slovenščini je začel ustvarjati šele po vojni. Več o življenju in delu opisujemo v novi zgodbi: Josip Tavčar, mislec odprtega duha, ki jo je pripravila Saša Šušteršič. Dosegljiva je tu: Josip Tavčar – Zgodbe s Krasa (dutovlje.si).

Društvo Venček v podporo gasilcem na Krasu

24.7.2022

Kulturno-razvojno društvo Venček se je pridružilo vseslovenski akciji v podporo gasilcem na Krasu z deljenjem vsebin na Facebooku. Objavili smo 20 različnih zgodb in več objav na profilu Društva Venček. Gasilce, vojake, prostovoljce smo vsak dan spodbujali, jim želeli srečo in se jim zahvalili za vsak napor. Opravili so izjemno delo in rešili Kras pred naravno katastrofo. ŠE ENKRAT: VELIK HVALA!

Spremljajte nas še naprej na Facebooku. Veselimo se vaših odzivov!

Napoved dogodka: Poklon Lovru Žvabu

15.7.2022

Kulturno-razvojno društvo Venček vabi na kulturni dogodek ob 170. obletnici rojstva našega rojaka in vaščana Lovra Žvaba, v nedeljo 7. avgusta 2022 ob 19.oo uri, v Dutovljah, pod spomenikom. Ob tej priložnosti bomo odkrili spominsko ploščo, v počastitev in zahvalo njegovim prizadevanjem za ohranitev ljudskega izročila Dutovelj in Krasa. Zaslužen je za izjemen prispevek k ustanovitvi prvega slovenskega vrtca in slovenske šole v Trstu. Več informacij o dogodku je dostopnih na tej spletni povezavi.

Uspešna premiera filma ob 50. obletnici kraškega praznika

12.7.2022

Dutovlje, posnetek iz zraka

Kulturno-razvojno društvo Venček je izvedlo promocijo premiere dokumentarnega filma EnKrasEnPraznik, ki se je odvrtel v petek 8.7.2022 v Kosovelovem domu. Člani društva pa so se dogodka tudi udeležili. Dokumentarni film, ki je odprl praznovanje 50. Praznika terana in pršuta je razdeljen na tematske sklope, ki jih spremljajo izjave in pogovori. Snemalna ekipa je s kamero in dronom ujela tudi kraško krajino, Kras v različnih letnih časih, opravila v vinogradih … Utrip z dogodka in kratka refleksija filma je dostopna na tej spletni povezavi.

Festival “NO ROAST!” v Dutovljah

6.7.2022

Vabljeni na obisk dogodkov v okviru poletnega festivala NO ROAST! v organizaciji Doma na Krasu v Dutovljah. Pestro dogajanje s številnimi kulturnimi, umetniškimi, glasbenimi, izobraževalnimi, športnimi in zabavnimi vsebinami bo potekalo do jeseni 2022. Celoten program je dostopen na tej spletni povezavi.

VSTOP PROST!

Vabilo na premiero filma En Kras En Praznik

2.7.2022

Povorka na Prazniku terana in pršuta

Vabljeni na premiero dokumentarnega filma En Kras en Praznik, ob 50. obletnici Praznika terana in pršuta, ki se je v vseh teh letih tradicionalno odvijal v Dutovljah. Film bo predvajan v Kosovelovem domu v Sežani, v petek 8. julija 2022, ob 19. uri.

VSTOP PROST!

Društo Venček je s prijatelji veselo obeležilo Dan državnosti

26.6.2022

Kulturno razvojno društvo Venček iz Dutovelj je s svojimi prijatelji obeležilo Dan državnosti, na predvečer državnega praznika, 24. junija 2022. V sodelovanju z Osnovno šolo Dutovlje, Društom Kraška harmonika in Društvom Kraški šopek smo pripravili pester kulturni program. Po Dutovljah je zadonela slovenska pesem in slovenska glasba. V pripovedi ljudskih zgodb in recitalih poezije izbranih slovenskih pesnikov se je tankočutno vpletla slovenska govorjena beseda. Pevski zbor društva Venček se je premierno predstavil z venčkom narodnih pesmi. Veselo vzdušje smo popestirili ob zaključku z Avsenikovo: Slovenija, od kod lepote tvoje in povabili k petju tudi občinstvo

O programu prireditve in dogajanju si oglejte več na tej spletni povezavi.

Čestitke ob Dnevu državnosti

25.6.2022

Razglednica Slovenije

25. junija, praznujemo vse državljanke in državljani, Slovenke in Slovenci doma in po svetu Dan državnosti – dan, ko je Slovenija postala samostojna in neodvisna država. Ponosni smo na svojo državo Slovenijo, na slovenski jezik in slovensko kulturo in si prizadevamo, da ohranimo demokratične in državotvorne vrednote tudi vnaprej. Iskrene čestititke ob prazniku. Želimo vam, da praznik preživite čim lepše!

14.6.2022

Kulturno-razvojno društvo Venček v sodelovanju s KD Jože Pahor, KD Kraški šopek, KD Kraška Harmonika in Osnovno šolo Dutovlje vabi na glasbeno-plesni kulturni dogodek v počastitev dneva državnosti Republike Slovenije.

Skupaj z vami želimo obeležiti najpomembnejši praznik naše skupne države. Poskrbeli bomo za veselo vzdušje. VSTOP PROST!

Ta vikend smo posvetili češnjam in poeziji

10.6.2022

ČEŠNJE: z drevesa na mizo

Društvo Venček bo ta vikend od 10. do 12. junija 2022 spodbujalo sladka razmišljanja o češnjah. Nastajala bo nova zgodba s Krasa z naslovom: Češnje in poezija.

Vabljeni k branju!

Objavljeno je poročilo o okrogli mizi

6.6.2022

Utrinek z okrogle mize

Društvo Venček je objavilo podrobno poročilo o poteku in vsebini okrogle mize “ZA kakovostno prenovo kraških vasi”, ki jo je organiziralo 23. maja 2022, v OŠ Dutovlje.

Vabljeni k branju!

V Dutovljah bo ta vikend pestro

2.6.2022

Pepin kraški vrt, Foto: @visitkras, Jošt Gantar

Ta vikend se domačinom in obiskovalcem Dutovelj ponuja pestro dogajanje. V soboto 4.6.2022 se bo odvijal:

Vabljeni!

Umrl je pisatelj Boris Pahor

30.5.2022

Borut Pahor, predsednik RS in Boris Pahor, pisatelj pred Bunčetovo domačijo, foto: primorske.si

V ponedeljek 30.5.2022 je ugasnilo plemenito srce. Globoko cenjeni Boris Pahor nas je prepustil prihodnosti z bogatim opusom spominov, stališč, razmišljanj in optimističnih ter resnicoljubnih besed. Društvo Venček je pripravilo članek in vas poziva k deljenju vaših spominov ob osebnem srečanju Borisa Pahorja.

V spomin na Borisa Pahorja je od torka, 31. maja do četrtka, 2. junija 2022, od 16. do 18. ure odprta žalna knjiga na Bunčetovi domačiji v Dutovljah.

Prebivalci, deležniki in odločevalci Krasa so se izrekli ZA kakovostno prenovo kraških vasi

24.5.2022

Govorci na okrogli mizi

Društvo Venček je v ponedeljek 23.5.2022 uspešno izvedlo okroglo mizo “ZA kakovostno prenovo kraških vasi”. Dogodka se je udeležilo več kot 80 udeležencev s širšega Krasa, med drugimi tudi župana občin Komen in Sežana. Po strokovnih predstavitvah priznanih arhitektov je sledila bogata diskusija o dediščini Krasa, arhitekturi, urejanju prostora in vključevanju prebivalcev v projekte prenov javnih prostorov. Skupaj smo ugotovili, da je med ljudmi premalo komunikacije in da bi morale občine spodbujati dialog in različne participacije občanov tudi preko delavnic s krajani, osveščanjem in izobraževanjem. Ključni poudarki in utrinki z okrogle mize so dostopni TU. Medijske objave so dostopne TU.

Društvo Venček obeležuje svetovni dan čebel

20.5.2022

Certifikat Čebelam prijazni

Društvo Venček se je ob svetovnem dnevu čebel odzvalo pobudi našega kolesarja Tadeja Pogačarja in podjetja Medex: Posadi drevo, da čebelam bo lepo. Posadili smo virtualna medovita drevesa in prispevali v sklad za pogozdovanje. Za sodelovaje na projektu smo prejeli certifikat čebelam prijaznih prijateljev. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je glavna tema letošnje obeležitve svetovnega dneva čebel: mladi in čebelarstvo. Naš skupen moto je: “Skupaj lahko ustvarimo svet, ki bo prijazen tudi do generacij, ki prihajajo za nami.”

Vabljeni k sodelovanju tudi vi!

Okrogla miza “ZA kakovostno prenovo kraških vasi”

13.5.2022

Društvo Venček v okviru Tedna ljubiteljske kulture organizira okroglo mizo o varovanju kulturne dediščine, o stavbni arhitekturi Krasa in o pomenu ohranjanja zaščitene naselbinske dediščine. VSTOP PROST!

—> PROGRAM DOGODKA

3 razlogi za udeležbo:

  • ZA kakovostno prenovo Krasa.
  • ZA kulturo bivanja skupnosti.
  • ZA trajnostni razvoj Krasa.

Izbran je najlepši motiv narcis v foto natečaju #mojenarcise

10.5.2022

Zmagovalna fotografija gospe Zmage iz Sežane

Društvo Venček je uspešno zaključilo foto natečaj #mojenarcise. Prejeli smo kar 56 različnih motivov narcis iz vrtov, parkov in s kraških gmajn. Tri-članska strokovna komisija je izbrala najlepši motiv. Čestitamo gospe Zmagi Antončič iz Sežane. Vsem ostalim prijaviteljem pa se lepo zahvaljujemo za sodelovanje.

Vse fotografije prejete na foto natečaj #mojenarcise si lahko ogledate na tej spletni povezavi.

Ob tej priložnosti smo izdali novo Zgodbo s Krasa: Narcis širokega srca.

Brezplačne delavnice na LU Sežana

9.5.2022

Vabilo na Teden vseživljenskega učenja

Ljudska univerza Sežana organizira v Tednu vseživljenskega učenja 2022 pester program v mesecu maju za vse, ki potrebujete praktična znanja in strokovne nasvete iz različnih področij vašega življenja. Pomagajo vam pri izzivih digitalizacije, iskanju zaposlitve in osebnem razvoju. Več informacij o programu pridobite na tej spletni povezavi.

Zbirajo tudi prijave na brezplačni zeliščarski tečaj.

Dogajanje ob prvem maju je bilo pestro

2.5.2022

Prvomajska budnica v Dutovljah

Člani društva Venček smo 1. maj obeležili raznovrstno in izvedli nekaj aktivnosti, o katerih si lahko več preberete na tej povezavi. 1. maj je tako potekal v sodelovalnem duhu, za katerega si člani v društvu Venček z udejanjanjem različnih aktivnosti zelo prizadevamo.

Voščilo ob državnih praznikih

26.4.2022

Voščilo Društva Venček z motivom avtorske idrijske čipke Tine Kodre Grajzar, ki krasi tudi priložnostno poštno znamko Slovenije

Društvo Venček ob državnem prazniku Boja proti okupatorju in Prazniku dela čestita vsem krajanom Dutovelj in okoliških vasi ter ostalim občanom Občine Sežana.

Vabimo vas k obeležitvi dogodkov z izobešenjem slovenske zastave tudi na vaših domovih.

Budnico Kraške pihalne godbe iz Sežane pričakujemo v Dutovljah 1. maja ob 12.40 uri. Vabljeni!

Jurjevo

23.4.2022

Glavni oltar cerkve sv. Jurija v Dutovljah

Društvo Venček vošči vsem župljanom župnije Dutovelj vesel praznik ob godu sv. Jurija, zavetnika cerkve v Dutovljah.

Na praznik bo sveta maša v Velikem Dolu ob 19.00 uri.

Cerkev sv. Jurija je pomemben arhitekturni spomenik v Dutovljah, zato smo mu namenili posebno zgodbo. Več ….

Velikonočno voščilo

13.4.2022

Društvo Venček vam želi vesele velikonočne praznike in novega upanja v letu, ki je pred nami.

Z vami delimo velikonočno razglednico, ki jo je narisal slovenski slikar Maksim Gaspari okrog leta 1940. Motiv predstavlja mlade, ki so blagoslovljeni ogenj največkrat s posušenimi gobami, pritrjenimi na žicah, raznesli po hišah, kjer so z njim zakurili v štedilnikih za pripravo velikonočnih jedi.

Tako so ogenj raznašali tudi po Dutovljah, kar je opisal Lovro Žvab. Celoten zapis o običajih Velike noči je dostopen TU.

Povabilo novim pevcem

4.4.2022

Kulturno razvojno društvo Venček nadaljuje s stoletno tradicijo zborovskega petja. V svoje pevske vrste vabimo vse, ki:

  • imate glasbeni posluh in bi radi uresničili svoj pevski talent?
  • imate veselje do petja domoljubnih in ljudskih pesmi?
  • imate izkušnjo petja v pevskem zboru?
  • ste radi v dobri družbi in se želite poveseliti?

Vabimo pevke (sopran, alt) in pevce (tenor, bas), da se nam pridružijo. Udeležba na pevskih vajah (1 x tedensko) je brezplačna. Zaželena je včlanitev v Kulturno razvojno društvo Venček, ni pa pogoj.

Za informacije in prijave pišite na e-naslov: drustvo.vencek@gmail.com ali pokličite na tel. št. 031 355 948 .

FOTO NATEČAJ #mojenarcise

29.3.2022

Vabljeni k sodelovanju!
Ujemite svoj cvetlični utrinek #narcise ali cvetlične grede z narcisami in ga delite z nami. Kako lahko sodelujete?
Svoj foto motiv lahko oddate preko svojega Facebook profila, da poleg objave dodate še označbo: @drustvovencek ali
pošljete svojo fotografijo s kontaktnimi podatki na e-naslov: drustvo.vencek@gmail.com.

Več informacij —>
Rok za oddajo prispevka: 30.4.2022. Izbrali bomo najlepši motiv in avtorja nagradili!

Obeležitev 118. obletnice rojstva Srečka Kosovela

19.-20.3.2022

Kosovelova domačija- dan odprtih vrat- 19. in 20.3.2022. Več informacij.
Pohod po Kosovelovi poti od Sežane do Tomaja 20.3.2022. Več informacij.

Vabilo k druženju ob 8. marcu – prazniku žensk

26.2.2022

Naše izlete po okolici začenjamo na dan žena. Prazniku žensk primerno se bomo napotili obiskat cerkvico Svete Notburge, zavetnice kmečkih ljudi in gospodinj. Prijetno druženje bo popestrilo posebno presenečenje.

Dobimo se ob vsakem vremenu, v torek 8.3.2022 ob 9. uri na parkirišču pri dutovskem pokopališču.

<— Več informacij

Štanjel, pogled iz zraka

Razstava Narava in človek na Krasu v Štanjelu

23.2.2022

Muzejska predstavitev Nature 2000 na Krasu obljublja obiskovalcem čudovito interaktivno izkušnjo Krasa. Pot skozi muzejsko zbirko se začne pri kamnu, nadaljuje s pitno vodo kot pomemben vir življenja in burjo. Poseben del muzejske zbirke je namenjen tudi kraški kulturni krajini.

Več o kulturni ponudbi v Štanjelu

Ustanovljeno je novo Kulturno-razvojno društvo Venček

9.2.2022

Dober dan in dobrodošli v našo družbo prijaznih, veselih in življenja polnih ustvarjalcev kulturnih doživetij in raziskovalcev kraške kulturne krajine in življenja.

O društvu

Spremljaj nas tudi na Facebooku: